Tuesday , September 27 2022

Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa

spaga

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale.
Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: “Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate”.
Proiectul de lege ar urma sa fie elaborat de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, impreuna cu reprezentantii sistemului sanitar, iar apoi sa fie trimis in Parlament.
Declaratiile lui Ponta au fost facute in cadrul conferintei de presa in care premierul a anuntat totodata ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, incepand cu luna octombrie.
De asemenea, premierul a subliniat ca medicii nu mai sunt functionari, prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut.
“Vreau sa lamuresc si sa fie foarte clar, medicii nu mai sunt functionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, Ordonanta 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici.
Legea a fost de altfel aprobata de catre Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce sa schimbam in plus, e vorba de responsabilitatea penala. Am discutat cu ministrul Justitiei, care a fost la intrevederi si care, impreuna cu reprezentantii sistemului medical, va veni saptamana aceasta cu un proiect de lege, nu cu o ordonanta de urgenta, pentru ca e o chestiune totusi delicata care trebuie discutata mai mult in Parlament si reglementata intr-o forma mult mai buna”, a subliniat prim-ministrul.
Decizia prin care medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu mai pot primi donatii sau plati din partea pacientilor a fost pronuntata in cadrul ICCJ pe 4 iunie si a aparut pe 5 august in Monitorul Oficial, devenind obligatorie in toata tara.
Astfel, pacientii vor putea sa ofere sume de bani medicilor – plati suplimentare sau donatii -, fara a fi trasi la raspundere penala, insa personalul medical nu mai poate primi donatiile pentru ca astfel ar incalca legea. Au fost insa si judecatori care au sustinut ca medicii care primesc donatii nu pot fi acuzati de fapte penale.
Decizia ICCJ vine dupa cazul medicului militar Iancu Mocanu. Acesta a fost achitat de Tribunalul Militar Bucuresti, in luna martie 2014, fiind acuzat de DNA de luare de mita si primire de foloase necuvenite. Pe 23 septembrie 2013, medicul fusese prins in flagrant cand lua mita 2.000 de euro pentru operatia unui pacient. Atunci, doctorul a spus anchetatorilor ca banii au fost primiti “ca atentie din partea unui apartinator al pacientului”.
Fostul presedinte Traian Basescu a comentat decizia, precizand ca medicii nu trebuie sa fie angajatii statului, ci sa aiba contract cu spitalul.
“Eu cred ca hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este corecta. Atat timp cat medicul este angajat la stat, ICCJ l-a asimilat functionarului public, functionarului de stat. Marea problema este ca medicul nu are de ce sa fie angajatul statului.
Medicul trebuie sa aiba contract cu spitalul. Aceasta a fost adevarata miza pentru care, in 2012, in iarna, cand am pus pe site-ul Presedintiei proiectul noii legi a sanatatii s-a creat busculada legata de Arafat”, a spus Traian Basescu.
ziare.com

Vezi si

Inspectorii școlari generali, convocați la minister: Vor fi asigurate condiții în sezonul rece

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat luni la minister inspectorii generali școlari din țară pentru …