Thursday , May 13 2021

Guvernul grec nu mai are sprijin politic pentru aplicarea reformelor promise creditorilor internaţionali

tsipras

Guvernul grec a recunoscut marți că nu mai dispune în parlament de majoritatea necesară implementării politicilor asumate în fața creditorilor internaționali în schimbul unui nou pachet de asistență financiară, iar în zilele următoare va întocmi o foaie de parcurs pentru a aplica măcar măsurile promise până în luna octombrie, când creditorii vor face o primă evaluare.
Partidul premierului Tsipras nu mai are sprijin în Parlament pentru aplicarea reformelor promise creditorilor internaţionali
‘Toți ne dăm seama că guvernul nu are în acest moment majoritatea pentru a-și putea aplica politicile. Iar acest lucru este într-adevăr un obstacol important’, a declarat la un post de radio local purtătoarea de cuvânt a guvernului grec, Olga Yerovasili.
Ea a menționat că obiectivul executivului condus de Alexis Tsipras este acum să recâștige sprijinul celor 162 de deputați, majoritatea pe care a avut-o după câștigarea alegerilor. Purtătoarea de cuvânt s-a referit în mod special la ‘minoritatea care alege altceva’, adică cei 47 deputați ai partidului Syriza care au refuzat să urmeze linia partidului și au votat vineri împotriva acordului convenit de guvern cu creditorii internaționali. Ea a atras atenția și asupra faptului că partidele de opoziție, deși au votat în favoarea acordului, nu s-au angajat să sprijine și măsurile punctuale cuprinse în această înțelegere prin care Grecia va primi în mai multe tranșe un nou împrumut în valoare de circa 86 de miliarde de euro, potrivit Agerpes.
Conform presei locale, se așteaptă ca după ziua de joi, când Grecia va încasa prima tranșă din noul împrumut, să fie introdusă în parlament și o moțiune de cenzură împotriva guvernului, iar o eventuală cădere a acestuia ar face aproape inevitabile alegerile anticipate, având în vedere actuala configurație politică a legislativului. Există totuși și posibilitatea ca o astfel de moțiune să nu fie introdusă înaintea sesiunii parlamentare de toamnă, care începe pe 5 octombrie.
 
 

Vezi si

Ministrul Sănătății, despre raportarea morților de COVID: Sunt diferențe de până la 500 de decese la un spital

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Astfel, …