Sunday , February 5 2023

Guvernul de la Atena, remaniat. Tsipras scapa de ministrii rebeli

Alexis Tsipras, premierul Greciei
Alexis Tsipras, premierul Greciei
Premierul elen Alexis Tsipras a decis vineri sa remanieze guvernul pe care il conduce, pe fondul evolutiilor din jurul acordului de salvare convenit cu liderii zonei euro, la Bruxelles.
Astfel, Tsipras a demis mai multi ministri “rebeli”, care au votat impotriva planului de salvare ce continea reformele aspre cerute de creditorii internatioanali pentru acordarea unui nou imprumut Atenei, scrie Business Insider.
In total, zece ministri si adjuncti ai acestora au fost dati afara din Guvern, pentru ca s-au impotrivit masurilor de austeritate stabilite la summit-ul zonei euro de weekend-ul trecut, dupa 17 ore de negocieri tensionate si epuizante.
Asadar, ministrul Muncii Panos Skourletis va prelua portofoliul Energiei, pentru a-l inlocui pe Panagiotis Lafazanis, una dintre cele mai extremiste figuri din partidul Syriza.
Totodata, Tryfon Alexiadis a fost numit adjunct al ministrului de Finante in locul Nadiei Valavani, care a demisionat la inceputul acestei saptamani.
Totusi, Euclid Tsakalotos, care a devenit ministru de Finante pe 6 iulie, inlocuindu-l pe Yanis Varoufakis, si-a pastrat portofoliul.
Remanierea vine in contextul in care autoritatea lui Tsipras a fost subrezita in urma unei revolte in interiorul propriului partid de stanga, Syriza, unii dintre membrii formatiunii, care faceau parte si din cabinetul sau, votand impotriva pachetului de reforme.
Alexis Tsipras s-a vazut astfel nevoit sa se bazeze pe voturile Opozitiei pentru adoptarea proiectului de lege care include masurile de austeritate de care are nevoie Grecia pentru a ramane pe linia de plutire si, poate mai important, pentru a nu parasi zona euro.
ziare.com

Vezi si

Circulația este oprită sau restricționată pe mai multe drumuri naționale din cauza vremii

Duminică dimineață erau semnalate precipitații sub formă de ninsoare pe raza județelor Alba, Bacău, Buzău, …