Saturday , July 20 2024

Guvernul cere CCR sa respinga sesizarea fostei sotii a lui Dragnea. Nu e de acord cu stabilirea unui prag pentru abuzul in serviciu

Guvernul cere Curtii Constitutionale, in conformitate cu punctul de vedere al Ministerului Justitiei, sa respinga ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica Prodana, fosta sotie a liderului PSD, Liviu Dragnea, in dosarul in care cei doi sunt judecati pentru abuz in serviciu, respectiv instigare la abuz in serviciu.
dragnea-bombonica

Conform procedurii, Ministerul Justitiei trimite un punct de vedere, pe care ulterior il preia Guvernul, astfel ca potrivit acestuia la exceptia de neconstitutionalitate ridicata la Curtea Constitutionala de Bombonica Prodana in dosarul in care este judecata alaturi de Liviu Dragnea, Executivul sustine ca se impune respingerea exceptiei, ca inadmisibila, au spus surse din Guvern, citat de News.ro.
Sursele citate au precizat ca Executivul a invocat in punctul sau de vedere jurisprudenta Curtii Constitutionale.
De asemenea, in punctul de vedere se arata ca exceptia de neconstitutionalitate a articolului privind abuzul in serviciu, articolul 297 Cod Penal, este inadmisibila, iar in cazul celei de-a doua exceptii, privind articolul 13 indice 2, din Legea 78/2000 privind combaterea infractiunilor de coruptie, se cere respingerea acesteia ca neintemeiata.
Informatiile legate punctul de vedere al Guvernului privind sesizarea CCR au fost publicate initial de Adevarul, care precizeaza si ca CCR a fixat pe 6 iunie termenul de judecata a exceptiei ridicate de Bombonica Prodana.
Se remarca, astfel, stabilirea unui termen foarte rapid, avand in vedere ca in astfel de cazuri e nevoie de puncte de vedere de la mai multe institutii (Guvernul Romaniei, Avocatul Poporului, presedintii Senatului si al Camerei Deputatilor) si de obicei e nevoie de mult mai mult timp pentru a indeplini procedura.
Cum a ajuns dosarul lui Dragnea pe masa CCR
Bombonica Prodana a depus, in 2 martie, o cerere de sesizare a Curtii Constitutionale privind definitia abuzului in serviciu pe doua aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei “indeplineste in mod defectuos” daca nu exista stabilit un prag minim valoric pentru ca o infractiune sa fie definita ca abuz in serviciu.
Procurorul DNA s-a opus acestei cereri si a aratat ca judecatorii Curtii Constitutionale s-au mai pronuntat in trecut pe spete similare.
In replica, avocatii inculpatilor au aratat ca este nevoie de sesizarea Curtii Constitutionale “pentru stabilitate in societate”, precizand ca CCR va spune daca procesul mai poate continua.
Avocatii Bombonicai Prodana au aratat, in cererea de sesizare a Curtii Constitutionale, ca pentru a pune sub acuzare o persoana pentru abuz in serviciu, trebuie sa existe un prag minim al pagubei, apreciind ca incriminarea faptei fara raportare la un prejudiciu, cum este este prevazut in prezent in lege, ar fi neconstitutionala. Prejudiciul in acest dosar a fost estimat de procurori la 108.000 de lei.
Instanta suprema a decis, pe 28 martie, sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta definitiei abuzului in serviciu, la cererea fostei sotii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana. Decizia este definitiva.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.
Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzata de abuz in serviciu, alaturi de fosti sefi din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman.
ziare.com

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …