Thursday , February 2 2023

Guvernul ataca la CCR majorarea salariilor in Sanatate si Educatie, votata de Parlament

Prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat, marti, ca va ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse pe Parlament la OUG 20. Este vorba despre majorarile salariale din Sanatate si Educatie, adoptate luni de Camera Deputatilor, ca for decizional.
ciolos

In schimb, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca asteapta “pozitiv” legea la promulgare, fara a spune ce decizie va lua.
Iata declaratiile prim-ministrulu Ciolos:
– Constatam ca sunt mai multe incalcari ale legislatiei si Constitutiei, pe care nu e posibil sa nu le fi constientizat in acel moment.
– Nu s-a facut o dezbatere a amendamentelor.
– Se discutau amendamente care nici macar nu erau discutate clar.
– Parlamentul ar fi putut vota ce ar fi dorit, dar Guvernul ar fi putut da calcule precise legate de impact.
– Presedintele comisie parlamentare a spus ca s-a facut o analiza de impact si ca e devastator.
– Cu 6 luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative privind mariri de salarii. E o lege votata de parlamentari si este si o prevedere constitutionala in acest sens.
– Daca s-ar fi dorit ca legea sa fie constitutionala, s-ar fi respectat principiul bicameralitatii.
– Ordonanta a trecut prin Senat fara modificari si a fost modificata substantial in Camera Deputatilor, fara ca Senatul sa fie consultat.
– Daca discutam doar despre aceste aspecte, daca intr-adevara s-ar fi dorit o modificare a OUG care sa fie aplicabila, s-ar fi incercat sa se tina cont minim de aceste prevederi.
– Daca s-ar fi dorit sa se faca aceste modificari, ar fi fost timp pentru o dezbatere reala si pentru a veni cu argumente consistente si neatacabile.
– Aceasta lege afecteaza niste principii.
– Guvernul nu contesta nevoia de marire a salariilor in sectoarele bugetare. Nu se poate face reforma fara a avea in vedere si salariile.
– Dar dincolo de maririle ca atare, esential este corectarea unor inechitati care persista in sistem de ani de zile.
– Inainte de alegeri se arunca in ochii alegrilor niste procente de crestere a salariilor.
– Pentru mine, a guverna cu bun simt inseamna sa tii cont de toate lucrurile astea.
– Asa cum a fost modificat aceasta OUG, ea adanceste inechitatile salariale. Am incercat sa reparam un lucru si anul viitor trebuie sa reluam discutiile despre cum sa reparam inechitati.
– Impactul bugetar al acesti ordonante, care este de 4,8 miliarde – dl Dragnea a spus ca avem bani pentru ca nu s-au cheltuit banii pentru investitii.
– Aceasta crestere a masei salarile reduce foarte mult marja de manevere in Santate si Educatie.
– Votarea acestei ordonante, modificarea ei cu acest impact bugetar pericliteaza foarte mult posibilitatea in perioada urmatoare de a aplcia o lege a salarizarii bugetare.
– O abordare populista risca din nou sa puna in pericol posibilitatea pentru Parlamentul si Guvernul care vin sa adopte o politica a salarizarii.
– Suntem nevoiti sa cerem un control de constitutionalitate. Aceasta solicitare de control de constitutionalitate vizeaza doar legea care modifica OUG si nu OUG ca atare.
– Dar aceste modificari, care au fost facut pe picior, trebuie verificate de CCR pentru a fi siguri ca ele sunt constitutionale, pornind de la acele vicii de respectare a unor legi.
– Daca ar fi fost un dialog onest, probabil ca o parte din aceste vicii ar fi putut fi corectate in timp.
– Acest impact bugetar risca sa puna in pericol Legea salarizaii in anul urmator. Sunt convins ca si salariatii din sistemul bugetar isi doresc sa creasca salariul si cresterea sa fie sustenabila.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …