Friday , March 1 2024

Guvernul a discutat desfiintarea inspectorilor guvernamentali si trecerea lor în rezerva, fara plata

Guvernul a elaborat un proiect de lege care propune desfiintarea corpului inspectorilor guvernamentali, format din prefecti si subprefecti eliberati din functie, trecerea lor într-un corp de rezerva al înaltilor functionari publici si taierea salarizarii acestora pâna la numirea într-o noua functie.
Surse guvernamentale au declarat, joi, agentiei MEDIAFAX ca o prima forma a acestui proiect de lege a fost discutata miercuri, în sedinta Guvernului.
“Corpul inspectorilor guvernamentali va fi desfiintat, iar fostii prefecti si subprefecti eliberati din functie, care sunt înalti functionari, vor forma un corp de rezerva al înaltilor functionari publici. Ei nu vor mai fi salarizati decât atunci când vor fi numiti într-o functie care se elibereaza sau care este necesara într-o institutie publica”, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, corpul de rezerva al înaltilor functionari publici va fi constituit dupa modelul corpului de rezerva care exista deja la nivelul functionarilor publici, iar Guvernul va face economii importante la buget prin reducerea cheltuielilor cu salariile, locuintele sau masinile de serviciu ale inspectorilor guvernamentali.
“Guvernul va face economii nu doar prin faptul ca nu va mai salariza înaltii functionari publici decât atunci când detin o functie, dar si prin faptul ca nu le va mai pune la dispozitie locuinte, masini si telefoane mobile de serviciu în localitatile unde sunt detasati, care, de cele mai multe ori, nu sunt localitatile lor de domiciliu”, au sustinut sursele guvernamentale.
Acestea au mai aratat ca înaltii functionari publici ar trebui sa stea maximum trei ani în corpul de rezerva si sa urmeze anual cursuri de prefectionare, iar proiectul de lege va fi pus în acord cu reglementari în vigoare pentru functionarii publici si reanalizat de Guvern într-o sedinta viitoare.
Conform acelorasi surse, în prezent în jur de 70 de persoane fac parte din corpul inspectorilor guvernamentali, iar posturile sunt ocupate în majoritate de catre fosti prefecti si subprefecti PSD si PNL, mutati pe aceste locuri dupa ce au fost eliberati din functia detinuta în prefecturi.

Vezi si

Nicolae Ciucă: Sunt pregătite măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare

Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, la Roman, că guvernul va …