Thursday , April 18 2024

Guvernul a avizat lista celor 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni

Guvernul a avizat, joi, lista celor 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni, în cazul cărora casele de asigurări de sănătate nu vor mai încheia, începând cu luna aprilie, contracte pentru furnizarea serviciilor medicale.
Potrivit ministrului Sănătăţii, din totalul acestor unităţi, 15 de spitale nu au o linie de gardă, iar 41 spitale dispun de o singură linie de gradă.
Doar o singură unitate, cea din Comăneşti, are două linii de gardă.
Această situaţie arată că nu se respectă criteriul de asigurare a continuităţii asistenţei medicale permanente pentru bolnavi şi cel de clasificare a spitalelor. Alte zece spitale asigură asistenţă medicală pentru bolnavii cronici, acestea nu necesită linie de gardă, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Ministerul Sănătăţii (MS).
Pe de altă parte, sunt unităţi care funcţionează cu personal medical insuficient. MS dă ca exemplu Spitalul de Boli Cronice de la Mozăceni, Preventoriul TBC Gorneşti, Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului, unde este doar câte un singur medic angajat, precum şi Spitalul de Boli Cronice de la Rucăr, care funcţionează cu doi medici.
Toate unităţile sanitare au locaţia la mai puţin de 45 – 50 kilometri de unităţi sanitare clinice din reşedinţe de judeţ, astfel că nici criteriul de distanţă nu este respectat, potrivit sursei citate.
În urma acestei decizii, cei 670 medici şi 2.400 asistenţi medicali vor fi preluaţi integral de către căminele de bătrâni sau vor fi redistribuiţi în trei etape, respectiv în judeţul respectiv (prima etapă), în judeţele limitrofe (a doua etapă) sau la nivel naţional (a treia etapă).
În localităţile Ocna Mureş (Alba), Sântana (Arad), Mozăceni (Argeş), Truşeşti (Botoşani), Mociu (Cluj), Solca (Suceava) vor fi redistribuite pentru cel puţin trei luni de zile, 24 de ore din 24, şase echipaje de urgenţă pentru a asigura intervenţiile de urgenţă. În aceste zone nu există staţii de de ambulanţă sau staţii SMURD pentru a asigura asistenţa medicală de urgenţă.
De asemenea, sunt şase centre de primiri urgenţe în spitalele din localităţile Târgu Frumos (Iaşi), Sântana (Arad), Titu (Dâmboviţa), Sărmaşu (Mureş), Bicaz (Neamţ), Buziaş (Timiş) unde Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea preluării finanţării, astfel încât să fie continuată activitatea medicală în aceste centre.
Ministrul Sănătăţii a transmis, marţi, un mesaj autorităţilor locale în care le cere să stopeze internările în cele 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni, deoarece de la 1 aprilie 2011 aceste unităţi nu vor mai beneficia de contracte cu casele de asigurări de sănătate şi nu vor avea fondurile necesare.
Guvernul a mai aprobat joi HG de desfiinţare a unităţilor sanitare pentru care autorităţile locale au optat pentru accesarea programului “Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice”.
Acestea sunt Spitalul Comunal Vintilă Vodă (Buzău), Spitalul de Boli Cronice Bocşa (Caraş Severin), Spitalul Orăşenesc Roznov (Neamţ), Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei (Sălaj), Centrul de Sănătate Cervenia (Teleorman), Centrul de Sănătate Furculeşti (Teleorman), Spitalul de Cronici Dr. I.T. Nicolescu Tutova (Vaslui).

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …