Sunday , January 29 2023

Guvernul a aprobat cresterea salariului minim la 1.450 de lei de la 1 februarie

grindeanu

Guvernul a aprobat, vineri, majorarea salariului minim la 1.450 lei pe luna, incepand cu 1 februarie 2017.
Este vorba de remuneratia de baza, bruta, garantata in plata, pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, reprezentand 8,735 lei/ora.
Astfel, valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata creste cu 16% fata de sfarsitul anului 2016, respectiv de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, mentioneaza Executivul intr-un comunicat.
Cabinetul PSD considera ca masura va avea efecte pozitive asupra cresterii economice cu circa 0,2% si asupra stimularii ocuparii si reducerii muncii la negru.
Asadar, toate firmele din tara sunt obligate acum sa majoreze cele mai mici salarii, iar cele care nu se supun vor fi sanctionate.
Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel aprobat de Guvern constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 lei la 2.000 lei, mai transmite Executivul.
Din impozitele colectate suplimentar de la firme astfel la buget, premierul Grindeanu a anuntat ca vor fi acoperite unele dintre masurile sociale decise tot astazi de Executiv, printre care majorarea tuturor salariilor din administratia locala cu 20%.
Cum face rost Grindeanu de bani pentru masurile sociale: Ia de la firme si taxeaza suplimentar salariile mari
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat, vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca angajamentele bugetare care urmeaza a fi adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor si a burselor pentru studenti, sunt insotite de masuri de o suplimentare a veniturilor la buget.
Este vorba despre eliminarea plafonului CAS si CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decat salariul mediu, dar si de banii pe care ii vor plati firmele, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie, astfel incat exista “o balanta” intre venituri si cheltuieli.
“Eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva in jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane de lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investitii si alte activitati si, de asemenea, cresterea salariilor pentru sectorul de cultura pe care astazi o adoptam. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus”, a dat premierul Grindeanu un exemplu de echilibrare a veniturilor si cheltuielilor bugetare.
Un alt exemplu dat de seful Guvernului a fost eliminarea CAS pentru aceeasi categorie de salariati.
“De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi cresterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toti studentii si mai mult decat dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 miliarde pe aceste mariri”, a mai spus Grindeanu.
Prim-ministrul a adaugat ca si majorarea salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei va genera venituri de un miliard de lei, “care ar acoperi 70% din costurile generate de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei”.
“Sunt lucruri pe care vreau sa le gestionati atent, astfel incat aceasta balanta sa o avem tot timpul in echilibru, domnule ministru (de Finante – n.red.). De asemenea, in perioada urmatoare vom mai adopta, conform calendarului pe care-l avem, masuri de acest tip, nu doar noi, ci si in Parlament. Masuri pe Codul Fiscal, astfel incat tot ceea ce ne-am angajat in fata oamenilor sa punem in practica”, a mai spus Sorin Grindeanu in cadrul sedintei de guvern.
ziare.com

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …