Monday , June 21 2021

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani

Pensia nu poate fi cumulată cu salariul, iar angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu și intră în pensie, a anunțat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, după ședința de Guvern.

 “Guvernul a adoptat astăzi în ședința de guvern proiectul de lege care reglementează condițiile în care angajații își pot prelungi, la cerere, viața activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de opțiunea angajaților aflați în pragul pensionării și nicidecum de obligativitatea ca aceștia să își continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliția de guvernare și este un prim pas de reformă asumat și în Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a ajunge să creăm un cadru legal, care să permită opțiunea persoanelor ce îndeplinesc condițiile de pensionare, să rămână active și după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienței lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declarațiilor depuse de către angajatori”, a precizat Raluca Turcan.

Ea a afirmat că acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă aproape de pensie și fructificarea experienței angajaților ajunși în pragul legal al vârstei de pensionare. De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public, această reglementare fiind solicitată și așteptată în primul rând de către angajații sectorului public, dar în același timp este și un angajament politic al coaliției.

Ministrul Muncii a mai spus că proiectul crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opțională, în condițiile în care după împlinirea vârstei de 70 ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare și anuale.

Raluca Turcan a arătat că proiectul determină instituțiile să-și reașeze politica de resurse umane.

“Pensionarea la stat și revenirea tot la stat, eventual pe funcții special create nu a fost niciodată și nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecințele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajați și nu doar a celor tineri în instituții din ce în ce mai diverse”, a transmis ministrul Muncii .

Totodată, proiectul vine în sprijinul tuturor angajaților care au vârsta de pensionare și pot să-și prelungească viața activă la cerere. Aceștia nu au nevoie de acord din partea angajatorului și se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

“Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale. Repet, mă refer la sectorul public. Pensia nu poate fi comulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația, atenție, aici au obligația ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul-raportul de serviciu și intră în pensie. Pentru cei care nu și-au exprimat această opțiune în termenul prevăzut există două tipuri de consecințe: încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire și recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie, ca urmare a neîndeplinirii obligației de a opta între pensie și salariu”, a explicat oficialul MMPS.
Aceasta a subliniat că au fost introduse câteva excepții de la această regulă a suspendării pensiei pe perioada activității ca salariat în sectorul public, fiind vorba de persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de constituție și s-a mers pe această variantă tocmai pentru ca legea să fie constituțională.

De asemenea, s-a urmărit câteva tipologii de venituri: persoanele care beneficiază de drepturi de autor, conform legii drepturilor de autor și drepturilor conexe, personalul didactic pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenții personali, asistenții personali profesioniști ai persoanelor cu handicap, asistenții maternali și îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.

Potrivit ministrului Muncii, proiectul prevede și câteva obligații care revin angajatorului, dar și sancțiuni pentru neîndeplinirea acestora: informarea salariaților cu privire la drepturile pe care le au prin acest act normativ; încetarea raporturilor de muncă dacă se constată neîndeplinirea de către angajat a obligației de a opta între pensie și salariu în termenul prevăzut, cu o sancțiune de 100.000 lei; informarea casei de pensii competente asupra situației celor care au optat pentru menținerea în activitate într-un termen de 30 de zile de la exprimarea opțiunii, sub sancțiunea unei amenzii de 10.000 lei. Nu în ultimul rând, Turcan a menționat că este un proiect care a parcurs etapele transparenței decizionale, consultărilor publice cu partenerii sociali, cu asociațiile reprezentative precum și cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate. A fost preluată o parte dintre observațiile formulate de ministere și care ține cont de decizii ale CEDO și ale Curții Constituționale. Proiectul adoptat miercuri în ședința de Guvern va merge la Parlament spre dezbatere și se va solicita dezbaterea în procedură de urgență.  (Agerpres)

Vezi si

UPDATE: Tragedie în Belgia. Muncitor român mort și alți patru români răniți după ce o clădire în construcție s-a prăbușit

Tragedie în Anvers, Belgia, după ce o clădire aflată în construcție s-a prăbușit. Din cauze …