Thursday , April 18 2024

Guvernul a adoptat OUG privind referendumul. Nuu se modifică cvorumul de participare şi nici cel de validitate a rezultatului

Guvernul a aprobat un act normativ pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine din 26 mai 2019, alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de către preşedintele României, care stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat, după şedinţa de Guvern, că prin actele normative adoptate miercuri nu se modifică cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia.

„Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern care includ măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de preşedintele României. Prin aceste acte normative sunt stabilite date tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral. Subliniez faptul că prevederile legale referitoare la campania pentru referendum rămân cele în vigoare în acest moment. Prin urmare, nu se modifică cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. În continuare, acestea sunt determinate în funcţie de numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, a declarat Nelu Barbu.
El a menţionat că se asigură organizarea simultană a operaţiunilor electorale şi a celor pentru referendum: cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, în aceleaşi intervale de timp, pe buletine de vot separate.

„Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte, pentru cele două tipuri de scrutin, iar alegătorul va avea posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcţie de opţiunile personale. Fiecare va decide, în momentul în care ajunge în secţia de votare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei, că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificări în sfera electorală, dar că documentul nu conţine prevederi care ar putea îngrădi vreun drept.” Dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează”, a spus Dăncilă, precizând că “actul normativ stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral”.

Autoritatea Electorală Permanentă a propus o OUG de modificare a legislaţiei electorale, prin care pragul de validare să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenţi la urne.

De asemenea, era introdus prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se preciza: „Autorităţile publice au obligaţia de a fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Vezi si

Rafila: Respectarea programului de lucru în spitale, în criteriile de performanță a managerilor

Modul în care este respectat programul de lucru în spitale va fi introdus în criteriile …