Saturday , December 3 2022

GRIPĂ AVIARĂ, confirmată în Marea Britanie. OMS face apel la vigilenţă

gripa-aviara

Prezenţa unei tulpini a virusului H5N8 al gripei aviare, cu riscuri reduse în ceea ce priveşte transmiterea la oameni, a fost confirmată marţi într-o fermă de raţe din Marea Britanie, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel la vigilenţă în Europa, relatează AFP.
“Tulpina a fost identificată drept H5N8, care prezintă un risc redus pentru sănătatea oamenilor şi niciun risc pentru alimentaţie”, a explicat Ministerul britanic al Agriculturii, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.
Preventiv, ferma contaminată aflată în Yorkshire, în nordul Angliei, a fost plasată în carantină începând de duminică şi a fost decisă sacrificarea celor 6.000 de raţe.
Virusul H5N8, a cărui prezenţă a fost detectată iniţial doar în Asia, a fost descoperit pentru prima oară în Europa într-o crescătorie de curci din nordul Germaniei, la începutul lunii noiembrie. De asemenea, prezenţa virusului a fost detectată în Olanda, unde aproximativ 15.000 de păsări au fost sacrificate.
“Păsările de la ferma din Hekendorp au fost evacuate, aşa cum a fost stabilit”, a declarat, marţi, Lex Benden, purtătorul de cuvânt al autorităţii sanitare olandeze (NVWA). “Echipamentele fermei urmează să fie dezinfectate şi sigilate pentru două săptămâni, iar ulterior vor fi din nou dezinfectate şi închise pentru 15 zile. În cazul în care nu va mai fi detectată prezenţa virusului, ferma va fi redeschisă”, a explicat purtătorul de cuvânt.
El a reamintit că analizele efectuate la fermele de păsări situate pe o rază de 10 kilometri în jurul crescătoriei din Hekendorp au arătat absenţa contaminării. Interzicerea transporturilor de păsări pentru întreaga ţară, cu excepţia perimetrului de 10 kilometri desemnat, a fost anulată începând de marţi seară.
Expertul Elizabeth Mumford, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afirmă că şi alte cazuri ale virusului H5N8 vor apărea “cu siguranţă” la animale aflate în libertate. “Nu sunt foarte îngrijorată cu privire la acest virus (…), dar trebuie să dăm dovadă de vigilenţă”, a afirmat Mumford, marţi, la Geneva.
Deocamdată, nu există informaţii cu privire la riscul contaminării oamenilor, potrivit agenţiei ONU, care nu exclude însă un astfel de risc.
 

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …