Friday , April 19 2024

Greva CFR s-a încheiat, trenurile circulă din nou cu mari întârzieri. Feroviarii vor primi salarii majorate

Conducerea Ministerului Transporturilor şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată au convenit luni o majorare a salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.

„Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca, pentru perioada imediat următoare, să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, se precizează într-un comunicat al MTI remis Agerpres.

Într-o declaraţie la sediul MTI, Alin Şerbănescu, consilier al ministrului de resort, a precizat că s-au făcut toate diligenţele pentru ca protestul spontan să fie încheiat, iar circulaţia trenurilor să fie reluată.

“Considerăm că am făcut toate diligenţele necesare pentru ca protestul spontan să se încheie şi din acest moment aşteptăm ca trenurile blocate în staţie să fie lăsate să circule. Au fost 261 de trenuri blocate. Aşteptăm ca în acest moment toate aceste trenuri să fie repuse în circulaţie”, a afirmat Şerbănescu.

Reparatorii de locomotive din toate depourile CFR Călători din ţară au oprit lucrul, luni dimineaţa, nemulţumiţi de nivelul salariilor, a declarat, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim.

“Momentan, protestele au fost oprite, trenurile încep să circule – bineînţeles, vor mai avea întârzieri până se intră în circulaţia normală, dar trenurile vor începe să circule. Toţi angajaţii s-au întors la lucru, circulaţia trenurilor s-a reluat, dar se deblochează mai greu. Dar activitatea salariaţilor s-a întors complet la normal. De mâine nu mai avem proteste”, a afirmat Rodrigo Maxim.

Liderul sindical a explicat că reprezentanţii din conducerea Ministerului Transporturilor au promis majorarea salariilor angajaţilor feroviari cu un procent echivalent cu indicele inflaţiei.

“Cei de la Ministerul Transporturilor au promis că va fi o creştere a salariilor în 2022 în funcţie de indicele inflaţiei, indicele de creştere a preţurilor, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, probabil undeva prin martie-aprilie”, a menţionat Rodrigo Maxim.

De asemenea, preşedintele FSTFR a arătat că reprezentanţii Ministerului Transporturilor s-au angajat ca legea privind statutul personalului feroviar să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

“Au promis că vor discuta cu noi toate punctele din legea privind statutul personalului feroviar, astfel încât la 1 ianuarie 2023 să nu se mai proroge şi să se aplice. (…) Aşteptăm ca ministrul Transporturilor să şi facă ce a promis. El a promis că ne vom întâlni destul de des, nu ştiu dacă din două în două săptămâni, să punem în aplicare prevederile din statut, adică să le gândim pe toate, ca momentul ianuarie 2023 să-i găsească pregătiţi şi cu şcoli de mecanici – pentru că una din probleme era lipsa de personal – şi cu şcoli de şefi de tren, acolo unde personalul este deficitar”, a adăugat Rodrigo Maxim.

Într-o declaraţie la sediul MTI, Alin Şerbănescu, consilier al ministrului de resort, a precizat că în urma protestului au fost blocate 261 de trenuri.

Vezi si

Comisia Europeană a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne

Comisia Europeană a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se …