Wednesday , October 5 2022

Grecii își aleg astăzi noul Parlament. Un scrutin cu rezultat incert

syriza

Grecii au început duminică dimineață să voteze, într-un nou scrutin legislativ, al doilea din 2015 și al cincilea în șase ani, pentru a alege un nou parlament după demisia din august a fostului premier Alexis Tsipras, liderul Syriza, care a determinat organizarea acestor alegeri anticipate, informează Agerpres.
Urnele s-au deschis la ora locală 07.00 și se vor închide la ora 19.00. Autoritățile au pus la dispoziția celor peste 9,8 milioane de greci cu drept de vot aproximativ 19.100 de secții de votare, în 56 de districte electorale.
Partidul de stânga Syriza, al fostul premier Alexis Tsipras, și formațiunea de centru-dreapta Noua Democrație (ND), condusă de Vangelis Meimarakis, erau cotate foarte apropiate în sondaje, cu un ușor avans, de până la 3%, pentru stânga radicală.
Însă niciunul dintre cele două partide nu ar urma să obțină 151 din cele 300 de locuri din parlament necesare pentru a forma o majoritate. Prin urmare, formațiunea învingătoare va trebui să încerce să formeze o coaliție de guvernământ, posibil cu partidul de centru Potami sau cu PASOK (socialiști).
Vineri seară, într-un ultim discurs electoral susținut în fața unei mulți de susținători în centrul Atenei, fostul premier Alexis Tsipras (41 de ani) a încercat să mobilizeze electoratul, declarându-se încrezător în victoria sa la alegerile de duminică, pe care o vede ca un “mesaj pentru Europa”.
“Luptăm pentru o mare victorie a stângii în Grecia, pentru ca să existe în continuare speranță în Europa”, a declarat el.
Liderul opoziției de dreapta, Vangelis Meimarakis, s-a declarat la rândul său încrezător în victoria la alegeri și a promis să alcătuiască o “echipă națională” pentru a guverna, la un miting electoral care a avut loc joi seară, la Atena.
Așa cum o arată sondajele de opinie, niciunul dintre cele două partide nu va obține majoritatea absolută în parlament. Prin urmare, formațiunea învingătoare va trebui să încerce să formeze o coaliție de guvernământ după scrutin.
În total, 14 partide și cinci coaliții iau parte la alegerile legislative de duminică din Grecia.
 

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …