Monday , January 30 2023

Grecia nu renunta la referendum: A fost aprobat de parlament, in ciuda opozitiei Bruxelles-ului

Referendumul propus de guvernul grec privind ultima oferta de acord facuta Greciei de catre creditorii sai (UE, FMI) a fost aprobat de majoritatea parlamentului grec in cursul noptii de sambata spre duminica.
In favoarea referendumului, propus pentru data de 5 iulie, au votat 178 de deputati, din totalul de 300, relateaza AFP, Reuters si DPA.
Deputatii majoritatii guvernamentale (stanga radicala Syriza si aliatii lor din cadrul dreptei suveraniste Grecii Independenti, ANEL) au votat in favoarea referendumului, la fel si deputatii partidului neonazist Zori Aurii.
Adresandu-se parlamentarilor inainte de votul organizat in legatura cu propunerea privind referendumul, premierul grec, Alexis Tsipras, a estimat ca “poporul va spune un mare NU ultimatumului, dar in acelasi timp un mare DA Europei solidaritatii”.
Conservatorii din cadrul partidului Noua Democratie si socialistii PASOK (Miscarea Socialista Panelena) au votat impotriva, la fel si comunistii (KKE) si partidul centrist Potami. Fostul premier grec Antonis Samaras, conservator, a estimat, in discursul sau inainte de votul in parlament, ca referendumul din 5 iulie va sfarsi prin a impinge Grecia in afara zonei euro.
Potrivit textului propunerii pentru referendum, grecii vor trebui sa spuna ‘DA’ sau ‘NU’ masurilor propuse vineri guvernului Tsipras de catre creditorii Atenei, UE si FMI, in cadrul ultimului ciclu de negocieri dintre cele doua parti, care dureaza de la sfarsitul lunii februarie.
Dar, in cursul saptamanii care separa Grecia de referendum, anuntat prin surprindere vineri seara, Grecia, din lipsa de bani, va fi expusa riscului unor seisme financiare in serie: pe 30 iunie, risca sa nu ramburseze catre FMI un imprumut de 1,5 miliarde de euro si, in aceeasi, zi va inceta planul de asistenta financiara de care beneficiaza Atena din 2012.
Considerand ca Grecia a rupt negocierile in curs, tarile din zona euro au refuzat practic sambata sa prelungeasca planul pana la referendum, cum cerea guvernul grec, cu riscul ca, in urmatoarele zile, BCE sa taie ultimul canal de finantare a bancilor grecesti.
Mentinerea “umbrelei” planului de asistenta era de fapt una dintre conditii, cu solvabilitatea bancilor, pentru acordarea unor imprumuturi de urgenta.
Dupa luni de zile de negocieri fara rezultat, creditorii – UE si FMI – i-au prezentat in aceasta saptamana Atenei o propunere cuprinzand o prelungire cu cinci luni a programului de ajutor, cu un pachet financiar de 15,5 miliarde de euro de imprumuturi (12 miliarde de euro de la europeni si 3,5 miliarde de la FMI), in schimbul unor reforme si masuri de economii bugetare.
Guvernul grec a considerat suma ca “inadaptata”, suficienta doar pentru a-si acoperi rambursarile in urmatoarele luni catre creditori, si conditiile neadecvate pentru a permite o relansare a economiei tarii.
ziare.com

Vezi si

Întâlnire a liderilor PNL la Vila Lac. Ciucă dă asigurări că rotația cu PSD se va face conform protocolului

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a dat asigurări colegilor săi, la întâlnirea de duminică de la …