Tuesday , December 6 2022

Grănicerii Ucrainei nu mai permit studenților să plece peste hotare din cauza falsificării în masă a documentelor

În ciuda unor tot mai vizibile semne de oboseală din parte invadatorilor ruși și a unor semnale tot mai evidențe că și societatea rusă este refractară la ideea de a trimite tineri pe front, tentația de a pleca departe de zgomotul armelor rămâne mare în Ucraina.

Iar autoritățile încep să „strângă din șurub” nu doar prin măsuri specifice legate de patrulare la graniță, ci și prin măsuri administrative. De câteva zile, este imposibil ca studenții ucraineni de sex masculin din universitățile străine să plece în străinătate în timpul legii marțiale din Ucraina. Iar un anunț oficial în acest sens a fost făcut abia în cursul zilei de joi de către purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat, Andrii Demcenco în cadrul unui interviu pentru agenția „Interfax-Ucraina” , citat mai departe de media ucraineană centrală precum Ukrainska Pravda și cea regională, inclusiv de la Cernăuți .

Andrii Demcenco

„Anterior, în luna martie, decizia celei mai înalte conduceri militare a Ucrainei a avut în vedere acordarea oportunității acelor studenți care deja învățaseră până pe 24 februarie de a-și continua studiile, iar grănicerii au respectat această normă. Cu toate acestea, recent am văzut multe speculații, când documentele despre studiile în universități străine sunt falsificate în masă. În perioada iulie – august am descoperit aproximativ 600 de astfel de documente. Din această cauză, conform deciziei celei mai înalte conduceri militare, s-a luat o altă decizie, aceea de a refuza acestei categorii dreptul de a trece frontiera”, a spus Andrii Demcenco, precizând însă că această decizie a fost luată pe 14 septembrie.

Practic, ieșirea în presă a oficialului ucrainean cu un anunț în acest sens nu pare întâmplătoare, ci este probabil pe fondul amplificării unor nemulțumiri din societate. El a reamintit că bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au, în general, călătorii limitate în afara Ucrainei. Potrivit lui Demcenco, există excepții prevăzute într-o hotărâre a Guvernului, care stipulează regulile de trecere a frontierei de către cetățenii Ucrainei în timpul legii marțiale, dar categoria de studenți la universitățile din străinătate nu se numără printre acestea.
Presa cernăuțeană insistă pe un exemplu relevant – deși nu este exclusă și o „răfuială” între diverși lideri de opinia de la publicații care au orientări politice diverite – petrecut în seara zilei de 14 iulie, la punctul de control Siret-Porubnea al frontierei româno-ucrainene, când angajații Serviciului de Frontieră de Stat au refuzat să treacă granița lui Vasil Zabrodschi.

Vasil Zabrodschi

Potrivit surselor BukInfo , Vasil Zabrodschi – descris de publicația respectivă ca fiind un cunoscut susținător al unui dintre clanurile locale cernăuțene – a prezentat documente la punctul de control de la Porubnea că ar fi student la o universitate de peste hotare. Dar nu vreuna din România, deși voia să intre în țara noastră, ci la una dintre universitățile poloneze. Grănicerii au transferat dosarul la Poliția Națională pentru a începe urmărirea penală care ar fi confirmat că este o anchetă în desfășurare. (D.P.)

Vezi si

Românii ar putea avea liber de Bobotează și de Sfântul Ion, pe 6 și 7 ianuarie

Proiectul de lege care stabilește ca alte două zile – 6 și 7 ianuarie – …