Friday , May 24 2024

Google lansează versiunea în limba română a chatbotului Bard

Chatbot-ul conversaţional cu Inteligenţă Artificială (AI) al Google, botezat Bard, este disponibil, începând de joi, şi în limba română, a anunţat compania dezvoltatoare. Bard poate răspunde la întrebări sau îndeplini mici sarcini legate, dar autorii avertizează că în această fază experimentală poate oferi și răspunsuri greșite.

„Începând de astăzi, Bard, soluţia experimentală a Google ce permite utilizatorilor să interacţioneze cu inteligenţa artificială (AI) generativă este disponibilă în România, în limba română. Aceasta este parte din cea mai amplă etapă de extindere a Bard, care cuprinde toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi peste 40 de limbi, inclusiv spaniola, germana, araba, chineza şi hindi. În prezent, Bard este disponibil în majoritatea ţărilor din lume şi în cele mai vorbite limbi la nivel global. Bard este un model lingvistic de mari dimensiuni, cunoscut şi sub numele de AI conversaţional sau chatbot. Acesta este capabil să comunice şi să genereze text într-un mod asemănător omului, ca răspuns la o gamă largă de solicitări şi întrebări. Bard este o soluţie în curs de dezvoltare, care poate ajuta utilizatorii să fie mai productivi şi creativi. Dincolo de a răspunde la întrebări, Bard ajută oamenii să dea curs curiozităţii şi imaginaţiei, să-şi testeze ideile şi să creeze pe baza lor. Bard combină amploarea cunoştinţelor lumii cu puterea, inteligenţa şi creativitatea modelelor mari de limbaj ale Google. Bard se bazează pe informaţii la zi de pe internet pentru a oferi răspunsuri de calitate, bazate pe informaţii actuale”, menţionează Google România într-un comunicat citat de Agerpres.

Ce poate face Bard

Potrivit sursei citate, chatbot-ul Bard generează în limba română diferite formate de text creativ, de la poezii, cod, scripturi, email-uri şi mesaje şi răspunde la întrebări într-un mod cuprinzător şi informativ. De exemplu, poate răspunde la o cerere de tipul „Recomandă o mâncare cu următoarele ingrediente: năut, ardei şi fasole verde”, „Fă-mi un rezumat al următorului text”, „Dă-mi câteva sfaturi care să mă ajute să citesc mai multe cărţi anul acesta” sau „Ajută-mă să scriu un text despre cei mai cunoscuţi scriitori români în străinătate”.

Bard este disponibil în limba română la adresa bard.google.com, pe desktop sau mobil, iar interacţiunea se poate face prin text scris sau voce. „Google a colaborat proactiv cu experţi, autorităţi de reglementate şi specialişti în politici publice, inclusiv autorităţi pentru protecţia datelor, în vederea lansării Bard în Europa, pentru a înţelege problematica acestora şi a asculta părerile tuturor părţilor. Aceasta este parte a abordării responsabile a Google în dezvoltarea inteligenţei artificiale. Google a luat măsuri pentru gestionarea responsabilă a informaţiilor personale ale utilizatorilor Bard. Atunci când interacţionează cu Bard, Google colectează informaţii precum conversaţii, locul, răspunsurile şi informaţii de utilizare pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea produselor, serviciilor şi tehnologiilor de învăţare automată. Toate aceste detalii se găsesc în secţiunea Politica de confidenţialitate Google.

De asemenea, Google a lansat un nou Centru de confidenţialitate Bard pentru ca utilizatorul să înţeleagă mai uşor setările de confidenţialitate pe care are la dispoziţie”, se arată în comunicat. Reprezentanţii Google menţionează că, fiind o tehnologie experimentală, Bard poate uneori să ofere răspunsuri inexacte sau incorecte. „Dacă utilizatorii primesc un răspuns de acest fel, dacă nu se simt în siguranţă în interacţiunea cu Bard, întâlnesc orice altă problemă sau doar vor să-şi împărtăşească părerea despre utilizarea Bard, au la dispoziţie o secţiune unde pot foarte uşor să transmită «feedback»”, precizează compania.

În mod implicit, Google poate stoca activitatea din Bard timp de până la 18 luni, dar acest interval se poate modifica de către utilizator la o perioadă cuprinsă între 3 la 36 de luni. De asemenea, această opţiune poate fi dezactivată complet, iar activitatea din Bard poate fi ştearsă cu uşurinţă de la g.co/bard/myactivity. (Agerpres)

 

Vezi si

MAE: Un diplomat rus a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din …