Tuesday , December 6 2022

Gheorghiță: A treia doză de vaccin antiCovid ar putea fi administrată în România din septembrie

Din luna septembrie, românii ar putea primi a treia doză de vaccin antiCovid, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Este vorba, la început, de cadrele medicale, persoanele cu boli cronice și cei cu vârsta de peste 65 de ani.

”Există discuții în momentul de față legat de administrarea celei de a treia doze, la persoanele care fie au risc crescut de expunere, cei cu boli cronice și cei peste 65 de ani.

Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza 3, practic la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare, în primul rând pentru personalul medical, care se află la risc de expunere, continuând cu pacienții vilnerabili, cei cu boli cronice și cei peste 65 de ani”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a subliniat însă că se ia în calcul ca cei care au trecut prin boală și au fost vaccinați cu două doze să nu o mai primească pe a treia.

”Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu a treia doză. Trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă a treia doză va fi administrată și pentru restul populației, Valeriu Gheorghiță a spus că ”la acest moment este puțin probabil, este prematur să spunem asta în acest moment. Persoanele cu risc crescut este important să fie protejate”.

În ceea ce privește tipul de vaccin cu care se va efectua a treia doză, medicul a spus că urmează să se stabilească exact ”dacă se menține același tip de vaccin sau se merge pe alt ser”.

Vezi si

Viena, „capitala economică“ a României, îşi refuză „ţara“ de la admiterea în Schengen

Austria este singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune azi aderării României la …