Thursday , March 28 2024

Germania RESPINGE ADERAREA ROMÂNIEI la Schengen

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat că vrea să impiedice o aderare rapidă a României şi Bulgariei la Schengen.
Ministrul german de Interne a declarat, într-un interviu pentru Der Spiegel, că la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne va face uz de dreptul său de veto pentru a bloca extinderea celor două ţări.
Ministrul de Interne al Germaniei a declarat în mod clar că la consiliul JAI din 7 şi 8 martie nu va accepta aderarea României şi Bulgariei. Oficialul a eliminat şi posibilitatea aderării în două etape, variantă acceptată în 2011.
În opinia ministrului, România şi Bulgaria nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi acceptate în Schengen.
Germania pregăteşte şi măsuri pentru împiedicarea migraţiei economice, după ce autorităţile locale s-au plâns de numărul mare de români şi bulgari stabiliţi în Germania doar pentru a încasa beneficii sociale.
România şi Bulgaria îndeplinesc din 2011 criterii tehnice pentru aderarea la Schengen. Olanda a împiedicat până acum aderarea din cauza rezultatelor slabe din raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
România are semnale că există o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea câtorva state care vor cere ca decizia să fie luată în toamnă, a declarat premierul Victor Ponta, vineri.
Victor Ponta a explicat că există câteva state care se opun aderării României la Schengen în acest moment şi care ar putea cere amânarea deciziei pe această temă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de la începutul lunii martie.
El a explicat că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar că există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor emigra spre alte state.
Ponta a arătat totodată că şi preşedintele Traian Băsescu are informaţii în acest sens, inclusiv despre faptul că statele respective pot “in extremis” să nu se mai opună dacă ar exista o acţiune politică comună din partea autorităţilor române.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, că în cazul în care aderarea României la Schengen va fi din nou amânată, România nu mai are de ce să fie interesată de acest proces, întrucât cei care se opun au o problemă de credibilitate.
“O astfel de eventuală decizie (n.r. de amânare a aderării la Schengen) ar transforma procesul în unul necredibil. Ori dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile, oricâţi bani am băga şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun că nu mai suntem interesaţi de acest proces. Aşa cum am stat fără Schengen până acum, aşa putem sta şi de acum încolo. Când vor vrea să ne cheme, foarte bine. Câtă vreme noi suntem corecţi şi eventual se va decide încă o dată amânarea, atunci cei care se opun au o problemă de credibilitate”, a declara Titus Corlăţean.
“Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces. Aderarea la spaţiul Schengen constituie un drept al României şi al cetăţenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României. Domnul preşedinte Traian Băsescu susţine, în continuare, că România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …