Thursday , March 28 2024

Germania nu a convins Europa centrala: Grupul de la Visegrad refuza cotele de migranti. La fel Romania si Danemarca

migranti budapesta

Tarile din grupul de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia – refuza cotele de migranti pe care doreste sa le impuna Comisia Europeana, a afirmat vineri, la Praga, seful diplomatiei cehe, Lubomir Zaoralek, citat de AFP.
Tarile care urmeaza sa primeasca “trebuie sa aiba controlul asupra numarului de refugiati pe care sunt pregatite sa-l accepte”, a spus Zaoralek, la capatul unei discutii cu omologii sai din grupul de la Visegrad si cu seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german al Afecerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, sprijinit de omologul sau luxemburghez, a carui tara asigura presedintia rotativa a UE, s-a deplasat la Praga in incercarea de a-i convinge pe cei patru omologi ai lor de necesitatea cotelor de imigranti.
Criza migratorie din prezent este “poate cea mai mare provocare din istoria UE” a pledat Steinmeier.
“Trebuie sa fim uniti asupra faptului ca o astfel de provocare nu poate fi gestionata de o singura tara. Avem nevoie de solidaritate europeana”, a adaugat el, in conditiile in care Berlinul si-a luat prin surprindere partenerii dupa ce a anuntat ca este pregatit sa primeasca pana la 800.000 de refugiati in acest an.
Angela Merkel pledeaza pentru o politica “obligatorie” de repartitie a refugiatilor. Germania asteapta 40.000 de refugiati in acest week-end, dupa cum a spus Steinmeier, respectiv un sfert dintre cei 160.000 de migranti pe care Comisia Europeana doreste sa-i repartizeze saptamana viitoare in ansamblul UE. Romania ar urma sa primeasca peste 6.000.
Ideea lui Merkel a starnit insa o respingere puternica in tarile din est, intrate in UE in anii 2000 si gratie unei sustinere puternice a Germaniei. Pe langa cele patru tari din grupul de la Visegrad, Romania si-a exprimat clar refuzul.
Danemarca, traversata de refugiatii care vor sa ajunga in Suedia, este pe aceeasi lungime de unda: ea a anuntat vineri ca refuza sa participe la sistemul de repartitie centralizata a refugiatilor dorit de Bruxelles.
In cazul in care europenii nu isi vor depasi disensiunile in cadrul unei reuniuni extraordinare a ministrilor de Externe, organizata luni la Bruxelles, un summit la nivelul celor 28 de sefi de stat si de guvern va fi convocat, dupa cum a precizat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Ungaria a propus integrarea in discutii a Serbiei si Macedoniei, tari depasite si ele de afluxul de migranti, prin organizarea unei conferinte comune cu UE.
Intre joi si vineri, un numar record de 7.600 de migranti au intrat in 12 ore in Macedonia.
In afara continentului european, Barack Obama si-a exprimat dorinta ca Statele Unite, acuzate pentru lipsa de reactie in fata crizei migratorii declansate de conflictul din Siria, se pregateste sa primeasca 10.000 de refugiati anul viitor.
HotNews

Vezi si

Horia Constantinescu a demisionat din funcţia de preşedinte ANPC pentru a candida la Primăria Constanţa

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit …