Thursday , March 28 2024

Ger si ninsori pana la Revelion

Gerul va deveni o prezenţă insistentă în cea mai mare parte a ţării. Dimineaţa vom avea minus 10 grade în multe zone ale ţării, ba chiar sub minus 15 în estul Transilvaniei. Înainte de Anul Nou, nucleul de aer extrem de rece iese însă spre Ucraina şi Belarus, aşa că gerul se mai înmoaie la noi, dar, revine în forţă în prima zi a anului 2011.
După o noapte rece şi cu ninsori destul de active, ziua de marţi se anunţă mai liniştită. Ninsorile se restrâng ca arie şi se mai domolesc, urmând să fie ceva mai prezente doar pe seară în nord-vestul ţării. Vântul însă nu se lasă şi va continua să sufle în rafale susţinute nu numai în zona înaltă de munte, ci şi în cele joase din sud-est, în timp ce maximele abia dacă trec de limita de îngheţ, şi asta doar pe litoral. În rest, vorbim de valori între minus 6 şi cel mult zero grade Celsius.
Ninsorile se opresc marţi în Capitală. Mai dă câte un fulg pe ici pe colo, dar în general ziua se anunţă calmă, dar rece. Dacă în zori erau minus 2-3 grade, la amiază mercurul nu va sălta peste pragul de îngheţ, iar vântul, chiar dacă nu suflă cu putere, e suficient ca să sporească senzaţia de frig. Presiunea atmosferică, doar uşor mai mică decât valoarea de referinţă, creşte de la 758 mm coloană de mercur.
Dacă vă doreaţi ninsori ceva mai serioase la munte pentru câteva zile, meteorologii au veşti bune: chiar dacă ninsorile se mai răresc, stratul de zăpadă este destul de gros. Desigur, nu vă lăsaţi păcăliţi de aspectul calm al vremii pe creste, pentru că vântul nu e deloc prietenos, mai ales la altitudini mari şi, mai mult, temperaturile sunt în scădere în staţiunile montane faţă de zilele trecute.
Dincolo de Carpaţi cerul se înseninează, iar ninsorile încetează, cel puţin până diseară când s-ar putea să mai dea un fulg în Maramureş şi nordul Crişanei şi al Transilvaniei. Asta nu înseamnă că e prea plăcut termic. Se fac minus 3 grade la Timişoara şi Cluj, minus 4 în Oradea şi Baia Mare şi minus 5 la Miercurea Ciuc.
Şi în sud ninsorile se mai răresc. Ba chiar în Oltenia se opresc de tot şi iese soarele. Muntenia mai are însă parte de ceva fulgi de zăpadă peste zi, dar aici vântul se înteţeşte sporind senzaţia de frig, dată, de altfel, de maximele deloc generoase: minus 1 grad la Craiova şi Giurgiu şi plus un grad la Brăila, Buzău, Drobeta Turnu Severin şi Râmnicu Vâlcea.

Dobrogenii
nu prea zăresc marţi soarele din cauza norilor, dar ninsorile anunţate sunt slabe. Aici tot vântul va ridica probleme, iar maximele nu trec de un grad-două pe litoral şi minus 1-2 în partea continentală.

Moldova
are încă parte de ninsori, dar mai slabe decât ieri. Spre nord chiar se zăreşte şi soarele peste zi, dar pe fond termic scăzut, cu minus 3-4 grade în nord până la cel mult zero în sud.

Miercuri
gerul se ascute, dar cerul va mai fi încărcat de nori doar prin nordul ţării unde însă ninsorile sunt uşoare. Vântul rămâne mai agitat doar la munte, unde însă va fi suficient de activ ca să spulbere zăpada. Maximele, cum ziceam, scad, aşa că vom avea între minus 8 grade în estul Transilvaniei până la cel mult 0 grade în Deltă şi pe litoral. Sudul ţării mai are în plus câteva ore de ceaţă asociată şi cu chiciură.
Şi în Bucureşti ziua de miercuri se anunţă mai senină decât cea de marţi. Dar dimineaţa abia dacă se anunţă minus 7-9 grade, valoare ce nu mai creşte peste minus 3 la orele amiezii.
Joia care vine păstrează acelaş aer glacial peste întreaga ţară. Cerul însă rămâne variabil şi doar trecător se mai aventurează câte un fulg de nea în nordul extrem a ţării. Termic nu se produc scimbări remarcabile faţă de ziua de mâine, aşa că vom avea valori de la minus 8 la cel mult 2 grade. Aceeaşi ceaţă va bifa ca şi miercuri zonele joase ale ţării.
Capitala are şi ea parte de ger joi dimineaţă, când mercurul va coborî la minus 10 grade, pentru ca la prânz să nu salte peste minus 3.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …