Wednesday , February 28 2024

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a murit într-un azil

victor stanculescu

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a murit duminică, la vârsta de 88 de ani. Potrivit unor surse din familie, citate de România TV, trupul său va fi incinerat.
Victor Atanasie Stănculescu s-a născut pe 10 mai 1928, la Tecuci. În perioada 1990-1991 el a îndeplinit funcţia de ministru al apărării naţionale. Din cauza rolului pe care l-a avut la Revoluţie, generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost condamnat în 1999 la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârșit prin reprimarea revoluției din Timișoara, hotărâre confirmată în 2000 în urma recursului.
Ca urmare a recursului în anulare promovat de procurorul general Tănase Joița, aceste hotărâri judecătorești au fost casate în 2004, dar după rejudecare au fost reconfirmate în 2007. Pe 20 mai 2014, după ispășirea a cinci ani din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat, Victor Stănculescu a fost eliberat condiționat.
Ulterior, Victor Atanasie Stănculescu a fost degradat de justiţie la rangul de soldat, ca urmare a condamnării sale pentru crimele de la Timişoara.
Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost o personalitate controversată, al cărei rol la Revoluţia din 1989 nu a fost nici până astăzi lămurit pe deplin. Într-o discuţie-interviu cu Dinu Săraru, în 2004, el spunea: “Numai morţii sunt eroi! Eu n-am vrut să mor şi de-aia nu sunt erou! Reţineţi!”. Victor Atanasie Stănculescu a fost unul dintre cei care a orchestrat procesul soţilor Ceauşescu, executaţi în ziua de Crăciun a anului 1989.
 
 

Vezi si

sectie de votare indicator alegeri Obiectiv

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 15 și 29 septembrie, au decis liderii Coaliției

Liderii Coaliției au decis, marți, data alegerilor prezidențiale. Acestea ar urma să fie organizate pe …