Saturday , April 20 2024

Gata cu etichetele mincinoase!

Comisia Europeană a aprobat miercuri o listă cu menţiunile nutriţionale şi de sănătate care pot fi înscrise pe ambalajele produselor alimentare, producătorii din domeniu având la dispoziţie şase luni să-şi adapteze practicile la noile cerinţe, informează Agerpres.
Lista celor 222 de menţiuni nutriţionale şi de sănătate va fi folosită pe întregul teritoriu al Uniunii Europene şi ar trebui să contribuie la o mai bună informare a consumatorilor. Astfel, menţiuni precum importanţa calciului pentru sănătatea osoasă sau cea a vitaminei C pentru sistemul imunitar vor putea fi găsite doar pe ambalajele produselor care au cu adevărat astfel de proprietăţi.
Începând din luna decembrie a acestui an, toate menţiunile din afara acestei liste vor fi interzise. Menţiunile vor fi înscrise într-un registru – o bază de date interactivă care va putea fi consultată pe pagina de internet a Comisiei Europene.
“Decizia de astăzi este apogeul mai multor ani de muncă şi marchează o piatră de temeile în reglementarea menţiunilor de sănătate de pe produsele alimentare. Lista UE de menţiuni de sănătate permise va fi disponibilă online şi le va permite consumatorilor de oriunde din UE să facă alegeri informate. Menţiunile care nu pot fi susţinute ştiinţific vor trebui înlăturate de pe piaţă după o scurtă perioadă de tranziţie”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, citat într-un comunicat.
Lista le oferă totodată producătorilor din domeniul alimentar clarificări juridice asupra menţiunilor nutriţionale şi de sănătate pe care le pot folosi sau nu.
“Mai rămân lucruri de făcut, iar Comisia – cu sprijinul ştiinţific necesar – se va concentra acum pe finalizarea eforturilor în privinţa menţiunilor care se află încă sub analiză”, a adăugat comisarul Dalli.
Cele 222 de menţiuni nutriţionale şi de sănătate autorizate corespund unui număr de circa 500 de articole dintr-o listă consolidată de 4.600 de articole, listă convenită între Comisie, Parlament şi statele membre. Comisia Europeană a respins în acelaşi timp autorizarea pentru alte 1.600 de solicitări de menţiuni din listă, restul solicitărilor – circa 2.000, în majoritate privind aşa-numitele “substanţe botanice” – fiind încă în proces de evaluare.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …