Friday , December 8 2023

Gary Kasparov, mesaj catre Obama: "It's A War, Stupid!"

it's a war, stupid

Fostul campion mondial de şah, rusul Garry Kasparov, face, într-un articol de opinie publicat ieri în revista Time si preluat de gandul.info, o analiză dură a răspunsului occidental la situaţia din Ucraina, criticând mai ales atitudinea SUA în acest conflict, pe care o consideră prea slabă şi fără esenţă. Cu titlul „Este un război, prostule!”, un mesaj dur adresat indirect preşedintelui american, rusul susţine că Vestul preferă să nu spună lucrurilor pe nume, ajutându-l, de fapt, pe Vladimir Putin.
„Vocabularul de laşitate care emană de la Berlin şi Washington este mai ruşinos decât propaganda de tipul negrul e alb născocită de regimul lui Putin, şi chiar mai periculoasă”, scrie Kasparov, care spune că liderii europeni sunt mai degrabă interesaţi de găsirea unei terminologii corecte pentru a se elibera de responsabilitatea morală pentru a oferi protecţia cerută de Ucrainia. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care trupele şi blindatele avansează în estul şi sud-estul Ucrainei, iar Guvernul de la Kiev cere cu disperare un ajutor mai consistent, inclusiv militar, din partea a ceea ce e numit generic drept „lumea liberă”.
„Sângeroasa invazie a lui Putin într-un stat suveran european este o incursine (în terminologia mediului politic occidental, n.red.), la fel a cum Crimeea – vă mai amintiţi de Crimeea? – a fost o „sosire necontestată”, nu un Anschluss. Un avion civil a fost doborât în urmă cu şase săptămâni – vă mai amintiţi de MH 17? – şi, cu mai bine de 100 de victime încă neidentificate, furia s-a risipit şi s-a transformat în discuţii politicoase despre încadrarea acestei tragedii drept crimă sau crimă de război sau niciuna”, scrie rusul, acuzând Vestul că, folosind o asemenea retorică, întreţine un cerc vicios de „corupţie morală”. Acesta compară limbajul actual al liderilor europeni şi americani cu o frază dintr-un eseu despre limbaj scris de George Orwell în 1946, chiar înainte de a începe să scrie romanul 1984: „Dacă gândirea corupe limbajul, şi limbajul poate corupe gândire”.
„Să spui adevărul acum înseamnă să recunoşti luni de minciuni, la fel cum liderii occidentali au aşteptat ani de zile pentru a recunoaşte, în cele din urmă, că Putin nu avea ce căuta în clubul G-7 al democraţiilor din lumea industrializată”, mai scrie Kasparov, care îi acuză pe liderii europeni şi americani că sunt chiar mai intersaţi decât Kremlinul să pretindă că acest conflict este unul local.
„Preşedintele Ucrainian Petro Poroshenko tocmai s-a întâlnit cu Obama la Washington, dar preşedintele american nu a părut că vrea să vadă realitatea, ţinând cont de discursul de după întâlnire. Dorinţele generice, precum „mobilizarea comunităţii internaţionale”, erau suficient de rele acum şase luni, „dar să le auzi repetându-se când oraşele ucrainene cad sub asediul trupelor ruseşti este deja parodie”, consideră Kasparov.
Campionul la şah arată că poate ar fi fost mai util ca la aceste întâlniri Poroshenko să poarte un tricou cu inscripţia „E război, prostule!”.
„În vreme ce artileria şi tancurile ruseşti erau respinse de forţele ucrainene, insistenţa lui Obama de a transmite că nu există soluţie militară în Ucraina este o amăgire şi mai mare. Nu poţi să înveţi să înoate un om care se îneacă”, mai spune campionul rus.
Acesta admite totuşi că SUA, Canada şi chiar Europa au răspuns la agresiunea lui Putin, dar acest lucru s-a întâmplat tot timpul cu întârzire, întotdeauna după ce pericolul fiecărei mişcări a trecut. Sancţiuni puternice şi o demonstraţie clară pentru suportul integrităţii teritoriale a Ucrainei ar fi avut impact când Putin a invadat şi anexat Crimeea, în februarie şi martie, şi nu după, se mai arată în articolul din Time.
Continuarea pe gandul.info

Vezi si

Proiect OUG: Salariile funcționarilor ar putea crește de la 1 ianuarie. Majorări de doar 13% la lefurile dascălilor la început de an

Potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență, salariile funcționarilor publici ar urma să crească de …