Saturday , April 20 2024

Gabriel Oprea, achitat în primă instanță în dosarul morții polițistului Gigină

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat, luni, de Tribunalul București, în procesul în care este acuzat de ucidere din culpă în legătură cu accidentul rutier din anul 2015 care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină.

Conform unor surse G4 Media, Tribunalul București a decis achitarea lui Gabriel Oprea pentru că „fapta nu există”. Decizia nu este definitivă, iar faptele din dosar se prescriu în octombrie 2023.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în mai 2018 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instanţe din motive de procedură, la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi Tribunalul Bucureşti.

La momentul producerii accidentului, în 20 octombrie 2015, polițistul Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Gabriel Oprea, care preceda în trafic, pe motociletă, autoturismul în care se afla ministrul.

Conform HotNews, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată sub acuzația de ucidere din culpă, alături de administratorul firmei care executa lucrările la drum, precum şi de firma acestuia.

Potrivit DNA, accidentul rutier în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea (la acea dată ministru al afacerilor interne), Petre Mazilu (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL „a dispozițiilor legale și a măsurilor pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă)”.

Procurorii spun că de la preluarea funcției de ministru de Interne, la începutul anului 2014, Gabriel Oprea a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist. În acest mod, ministrul Gabriel Oprea și-a conferit, în mod discreționar, “drepturi” neprevăzute de cadrul legal, a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit și, totodată, a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, Gabriel Oprea a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere, arătau procurorii.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …