Gabriel Oprea a ramas fara imunitate. Senatorii au avizat pozitiv cererea DNA

reportersite
3/02/16 ora:12:08pm

opreaSolicitarea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea a fost încuviinţată miercuri prin vot secret cu bile în plenul Senatului. Din 133 de voturi exprimate, 102 au fost în favoarea urmăririi penale. În luarea sa de cuvânt înaintea votului, Gabriel Oprea le-a cerut colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii.

Total senatori: 165

Votanţi: 133

Voturi pentru: 102

Voturi împotrivă: 30

Voturi anulate: 1

Cvorumul a fost îndeplinit (116 de senatori prezenţi).

Gabriel Oprea a luat cuvantul inainte de votul secret, cu bile, al senatorilor:

“Mă simt obligat să-mi spun punctul de vedere faţă de suspiciunile procurorilor. Nu am cerut şi nu am avut nimic în plus faţă de alţi miniştri de Interne. Mă consider nevinovat. Toate argumentele mele vor fi prezentate pe larg în faţa magistraţilor. Cer să votaţi pozitiv cererea de încuviinţare a urmăririi penale. Este datoria procurorilor să verifice şi e obligaţia instituţiilor să facă lumină unde există semne de întrebare. Este în interesul meu, până la urmă, ca adevărul să iasă la lumină în cel mai scurt timp”.

Senatorii juriști au avizat favorabil marți cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, cu nouă voturi “pentru”, o abținere și un vot “împotrivă”.

Invitat să participe la ședința Comisiei juridice a Senatului pentru a-și studia dosarul, conținând 12 volume, și pentru a-și exprima punctul de vedere, Gabriel Oprea a declarat că își menține solicitarea față de colegii săi din Senat de a încuviința cererea Justiției fiindcă nu se teme “de nimeni” și “de nimic” câtă vreme se știe nevinovat.

“Le-am spus colegilor (din Comisia juridică a Senatului — n.r.) că am trimis o scrisoare Parlamentului prin care cer să merg la Parchet, la DNA, ca să aflăm adevărul. Nu am spus faptul că, în momentul când am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, era un plan de măsuri. Nu am cerut nimic în plus — mă refer la coloane — față de ceilalți miniștri de Interne. (…) Sunt un om care a ajutat Justiția și nu mi-e frică de nimeni și de nimic atât timp cât știu că sunt nevinovat. Cine muncește, poate, mai și greșește. Asta le-am spus”, a declarat Oprea, la finalul ședinței Comisiei juridice a Senatului.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

 

 

 

 

3 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Anca Dragan 04/02/2016 la ora 14:03 -

    Cata rautate in lumea asta .. suntem cu dvs domnule Oprea si speram sa iesiti cu bine!

  2. Dan Bogdan 04/02/2016 la ora 14:01 -

    Respect Domnul Oprea pentru ca nu da inapoi ci merge inainte !

  3. Petrichi Dan 04/02/2016 la ora 14:00 -

    Domnule Oprea asteptam sa treceti cu bine peste acest lucru si va sustinem!