Monday , May 27 2024

Furtună de puterea unui uragan. Românii din Grecia, avertizați să se întoarcă de urgență în țară

Avertisment pentru românii aflaţi în vacanţă în Grecia. Ministerul de Externe de la Bucureşti îi sfătuieşte să se întoarcă mai devreme acasă, deoarece ţărmurile Greciei vor fi lovite de o furtună cu valuri de 10 metri şi rafale de vânt de până la 100 de kilometri. Vijelia ar putea lua aspect de uragan de categoria 1, avertizează specialiştii.
Grecia este deja în alertă. Pompierii din zona Atenei au primit 400 de apeluri pentru tăierea unor copaci, înainte de a fi doborâţi de vânt peste oameni, case sau maşini.
Tot sudul Greciei este expus acestui fenomen asemănător cu un ciclon, din vest în insuele Ionice până în Creta.
Astăzi, atenţionarea vizează Sudul Mării Ionice, Peloponez în principal în est și sud, dar și Creta, insulele Ciclade, estul zonei Continentale și Evia.
Sâmbătă, ploile şi furtunile ar urma să ajungă în zona continentală, Evia, dar și în partea insulară de est și sud, iar pentru duminică sunt vizate Zonele centrale și sudice din Grecia.
Încă de ieri, autorităţile elene au interzis plecarea vapoarelor din trei porturi, Pireu, Rafina și Lavrio. De asemenea, mai multe linii maritime sunt închise, iar autorităţile elene au ordonat închiderea şcolilor în regiunea capitalei Atena
Acest ciclon mediteranean este mult mai puternic decât cele formate în mod normal în această zonă motiv pentru care, la fel ca în cazul furtunilor tropicale, a primit un nume. I s-a spus “Zorbas” pentru că afectează Grecia, în special Peloponezul. În afara vântului extrem de puternic, sunt aşteptate ploi abundente care ar putea provoca inundaţii.
Sfaturile MAE, dacă sunteți în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie grec a emis o atenționare de înrăutățire a vremii pe perioada 28 – 30 septembrie 2018.
Sunt prognozate ploi și furtuni, cu intensificări ale vântului, care vor ajunge la rafală până la 9-10 Beaufort (viteză de aproximativ 95km/h cu valuri peste 10-12m).
În următoarele trei zile, vor fi afectate unele regiuni, astfel:
Vineri, 28 septembrie 2018 – Sudul Mării Ionice, Peloponez (în principal în est și sud) și în Creta, insulele Ciclade, estul zonei Continentale (inclusive Attica) și în Evia.
Sâmbătă, 29 septembrie 2018 – Sudul Mării Ionice, Peloponez, zona continentală, Evia și partea insulară de est și sud.
Duminică, 30 septembrie 2018 – Zonele centrale și sudice din Grecia.
Din cauza condițiilor meteorologice rele, vineri, 28.09.2018, toate școlile din regiunea Attica vor rămâne închise, decizie luată de Guvernatorul regiunii Attica.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că, în prezent, se înregistrează patru fronturi de incendiu în plină desfășurare în Kefalonia.
Detalii despre evoluția vremii se pot obține accesând următoarele linkuri: vreme Grecia și vreme Grecia.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879, +302106728875 și cel al Consulatului General la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic: +306906479076.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.
digi24.ro

Vezi si

Trei ucraineni au fost prinși de polițiștii de frontieră români după ce au trecut ilegal granița furând de la un polițist de frontieră ucrainean un pistol cu bile

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poienile de sub Munte au depistat trei cetăţeni ucraineni …