Saturday , April 10 2021

Funeraliile lui Margaret Thatcher: Masuri de securitate sporite la Londra

thatcher

Autorităţile britanice au adoptat măsuri extraordinare de securitate cu prilejul funeraliilor fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, programate pentru miercuri la Londra, transmit canalele media britanice.
proteste funeraliiAstfel, poliţia a monitorizat în ultimele zile situaţia din reţelele sociale în eventualitatea organizării unor protestelor, ce ar putea degenera în violenţe. Unele ziare nu excludeau marţi seara ca în zorii zilei de miercuri poliţia să opereze câteva arestări preventive în acest sens, scrie Agerpres.
Aproape 4.000 de poliţişti vor asigura siguranţa şi ordinea publică la Londra în ziua funeraliilor ex-premierului Margaret Thatcher.
Măsurile de securitate sporite sunt legate nu numai de faptul că la ceremonie va fi prezentă regina Elisabeta a II-a cu soţul ei, prinţul Philip, şi de posibilele proteste, dar, de asemenea, şi de faptul că, luni, în oraşul american Boston, un atac terorist a răpit viaţa a trei persoane şi a rănit altele peste 170, dintre care 17 se află în stare critică, la linia de sosire a unui maraton tradiţional.
De la ora locală 07:30, la Londra au fost blocate aproximativ 20 de străzi, care vor fi deschise circulaţiei pe măsura deplasării procesiunii funerare. Direcţia de transporturi londoneză a recomandat şoferilor să încerce să evite centrul oraşului pe tot parcursul zilei.
Ceremonia propriu-zisă de înmormântare urmează să înceapă la ora locală 10:00, când sicriul va părăsi capela palatului Parlamentului de Westminster, unde a fost adus marţi, 16 aprilie. Slujba religioasă se va desfăşura la catedrala St. Paul între orele 11:00 şi 11:55. După aceea, sicriul va fi dus la Royal Hospital Chelsea -un azil pentru veteranii militari, unde, în conformitate cu ultima dorinţă, “Doamna de fier” a politicii britanice va fi incinerată, iar urna cu cenuşă va fi îngropată lângă mormântul soţului ei, Denis Thatcher, în cimitirul spitalului.
La 12:10, la Guildhall din City of London va începe recepţia de după înmormântare, în memoria fostului prim-ministru, la care au fost invitate două mii de persoane.
Margaret Thatcher (87 de ani) a decedat la 8 aprilie în urma unui accident vascular cerebral într-o cameră a hotelului Ritz din Londra. Potrivit medicului şi asistentei care o îngrijeau, în momentul morţii Thatcher citea un ziar în pat. În ultimii ani, ea suferea de Alzheimer.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 pe scara Richter a avut loc vineri seara, în …