Wednesday , October 5 2022

UPDATE: Jorge Bergoglio este noul Papa. Vezi cine este Papa Francisc I. Prima rugaciune

UPDATE: Noul Papa a rostit prima rugaciune, “Tatal Nostru” si “Ave Maria”, s-a rugat pentru Papa Emerit Benedict al XVI-lea, apoi a binecuvantat multimea din piata San Pietro si a cerut multimii sa se roage pentru el.
“Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii. Multumesc”, a declarat noul Suveran Pontif la inceputul discursului.
Papa Francisc I a mai spus că lumea trebuie să urmeze calea iubirii şi a fraternităţii. A mulţumit mulţimii pentru primirea călduroasă şi a adăugat: “Noapte bună şi vă doresc o odihnă liniştită”.
UPDATE: Jorge Bergoglio (76 de ani), cardinal din Argentina, este noul Papa. El este arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul Papa din America Latina si din afara Europei. El se va numi Papa Francisc I.Numele noului Pontif a fost anunţat în cadrul ceremoniei numite “Habemus Papam”, de cardinalul francez Jean-Louis Tauran, în calitate de protodiacon al Bisericii Romano-Catolice.
UPDATE: Noul Papa, care nu se afla pe lista favoritilor, este nascut in 1936 la Buenos Aires si de origine italiana. Este primul iezuit ales Papa si e cardinal din 2001. Nu a acordat niciodata declaratii presei, este foarte discret, provine dintr-o familie modesta si duce o viata modesta; nu are masina,  se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi a renunţat la somptuoasa locuinţă din Buenos Aires, destinată arhiepiscopilor pentru a locui intr-un apartament micut si auster la Buenos Aires.
Înainte de a fi preot a fost inginer chimist. Imaginea sa a fost afectată de o carte care l-a acuzat că a permis arestarea a doi tineri preoţi, în timpul dictaturii militare.
Ales în a cincea rundă de scrutin, noul Suveran Pontif a fost desemnat într-unul din cele mai scurte conclave, fapt remarcabil având în vedere ca nu se detaşase niciunul dintre cardinalii papabili. Prin comparaţie, Benedict al XVI-lea al fost ales la al patrulea scrutin în 2005, dar el se detaşase ca lider pe lista papabililor. Papa Ioan Paul al doilea a fost ales la al optulea scrutin în 1978, devenind primul papă neitalian în 455 de ani.
Noul Papa si-a pronuntat opinia in privinta casatoriilor gay si a copiilor infiati de cuplurile gay, fiind de parere ca acesti copii sunt discriminati.
Fum alb a ieşit pe coşul de la Vatican.
Noul papa a fost ales. Fumul alb a ieşit la ora 19.06 (20.06, ora României), după al cincilea vot care a avut loc în cadrul Conclavului.
Vaticanul a anunţat pe contul oficial de Twitter: HABEMUS PAPAM!
Numele noului Pontif va fi anunţat în jurul orei 21, în cadrul ceremoniei numite “Habemus Papam”, de cardinalul francez Jean-Louis Tauran, în calitate de protodiacon al Bisericii Romano-Catolice. Ritul “Habemus Papam” se va desfăşura pe balconul central al bazilicii Sfântul Petru de la Vatican.
Papa a fost ales prin votul a cel putin 77 de cardinali.
 

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …