Tuesday , September 27 2022

Fructe si legume din Turcia, confiscate deoarece contin reziduuri de pesticide

Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Sanitar-Veterinară au descoperit substanţe periculoase pentru în mai multe loturi de fructe şi legume proaspete aduse din Turcia. În urma controalelor au fost confiscate nu mai puţin de 120 de tone de legume şi fructe.
În urma controalelor desfăşurate în perioada 26.10.2012 – 16.11.2012 de către echipe mixte ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în scopul verificării respectării legislaţiei privind consumul de alimente, legume şi fructe proaspete, au fost prelevate şi transmise spre analiză laboratorului DSVSA Bucureşti mai multe probe de fructe, respectiv grapefruit. Expertiza de laborator a indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă “Imazalil” din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi, provenite din Turcia, a câte 20 de tone fiecare.
Ca urmare a rezultatelor buletinelor de analiză, întregul lot de 120 tone a fost confiscat şi distrus. Nicio cantitate din aceste fructe, provenind din lotul respectiv nu a ajuns pe piaţă.
“Imazalil” este o substanţă activă, cu actiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.
Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către Autorităţile Competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state.
“În perioada următoare echipele mixte ale ANSVSA şi MADR vor intensifica verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români dar şi europeni, sub aspectul siguranţei alimentelor”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Vezi si

Inspectorii școlari generali, convocați la minister: Vor fi asigurate condiții în sezonul rece

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat luni la minister inspectorii generali școlari din țară pentru …