Tuesday , July 5 2022

Franta si Germania sustin o Europa cu mai multe viteze

EU

Ministrii de Externe din Franta si Germania au semnalat intr-o declaratie comuna ca sustin ideea unei Europe cu mai multe viteze, o UE care sa ia in calcul “diferitele niveluri de ambitie” ale statelor membre. Reprezentantii motorului franco-german al UE atrag atentia in scrisoarea lor comuna ca UE e fondata pe valori comune si pe statul de drept.
Jean-Marc Ayrault si Sigmar Gabriel vin astfel in sustinerea unuia dintre cele cinci scenarii de lucru privind viitorul UE prezentate ieri de Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.
O Europa cu mai multe viteze este un scenariu care circula in cancelariile europene de mai multi ani, dar a prins contur odata cu votul pentru Brexit al cetatenilor din Marea Britanie. Astfel, in incercarea de a defini liniile de dezvoltare pentru UE fara Marea Britanie, liderii europeni sondeaza terenul si pentru aplicarea scenariului pentru Europa cu mai multe viteze.
Principala linie de demarcatie intr-o Europa cu doua viteze ar fi intre Grupul de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) si restul statelor membre, cu statele est-europene opuse unei integrari mai profunde, adepte ale unei recastigari a suveranitatii cedate partial catre Bruxelles. Anul trecut, Romania si-a anuntat intentia de a ramane alaturi de nucleul dur al UE prin vocea presedintelui Klaus Iohannis si a premierului de atunci, Dacian Ciolos. Actualul premier, Sorin Grindeanu, a anuntat in intalniri cu oficiali europeni (Donald Tusk si Jean Claude Juncker la Bruxelles, premierul maltez Joseph Muscat la Bucuresti) ca Romania sustine acelasi punct de vedere, al unei “Uniuni consolidate, bazată pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale”.
Primul test pentru coeziunea liderilor europeni va fi la Summit-ul de la Roma, din 25 martie, cand va fi celebrat tratatul fondator al Comunitatii Europene, de la a carui semnare au trecut 60 de ani. La finalul Consiliului European va fi semnata o declaratie comuna a celor 27 de sefi de stat si de guvern (Marea Britanie nu e invitata), in care ar putea aparea primele indicii despre viitoarea orientare a Uniunii Europene.
HotNews

Vezi si

Vremea se răcește de la mijlocul săptămânii, dar vor fi și furtuni

Vremea se schimbă de la mijlocul săptămânii, meteorologii anunță că de la caniculă se va …