Thursday , February 2 2023

Francezii isi aleg presedintele. Sondajele din ziua votului arata ca Macron va castiga cu peste 60%

le pen - macron

Francezii merg azi la urne, pentru a-si alege noul presedinte. In al doilea tur al alegerilor ei au de ales intre Emmanuel Macron si Marine Le Pen.
Scrutinul ar putea reprezenta un punct de cotitura in istoria tarii – primul presedinte femeie, in persoana extremistei si euroscepticei Marine Le Pen, sau cel mai tanar lider de la Elysee, centristul Emmanuel Macron, singurul de pana acum care ar ajunge in fruntea republicii franceze inainte de a implini 40 de ani.
Toate sondajele il indica drept castigator pe Macron, care de altfel este sustinut de majoritatea liderilor europeni.
Prezenta la vot se ridica la 65,30%, cu trei ore inainte de inchiderea urnelor, anunta Ministerul francez de Interne, in scadere fata de primul tur, cand 69,42% din cei aproape 48 de milioane de alegatori francezi inregistrati votasera deja pana la aceasta ora.
Ultimele sondaje de opinie realizate chiar in ziua votului arata ca Emmanuel Macron poate miza pe un scor de peste 60%. Victoria sa a fost prevazuta de patru institute diferite de sondare a opiniei publice, arata presa din Belgia, in conditiile in care presa franceza nu are voie sa publice astfel de estimari inainte de inchiderea urnelor. Primele rezultate oficiale vor fi anuntate la ora 20:00, ora Frantei (21:00, ora Romaniei).
Prezenta la vot ramane in continuare importanta, la fel ca numarul voturilor anulate.

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …