Wednesday , February 1 2023

Fostul şef al Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a României, Mihail Vlasov, a fost condamnat, vineri, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a intervenit la un deputat pentru a-i fi susţinute interesele, decizia fiind definitivă.
vlasov

“Admite apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.61/F din 04 aprilie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală menţionată şi, rejudecând: În baza art. 255 alin. 1 Cod penal din 1969 cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Mihail Vlasov la pedeapsa de 2 ani închisoare. În temeiul art. 71 Cod penal din 1969 interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal din 1969 ca pedeapsă accesorie. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Mihail Vlasov împotriva aceleiaşi sentinţe”, se arată în decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Decizia instanţei supreme este definitivă. În primă instanţă, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a României a fost achitat, DNA contestând decizia cu apel.
În 15 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, el fiind acuzat că, în 26 februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat “să îi susţină interesele”, prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat “Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului”. Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit rechizitoriului procurorilor. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, arată Mediafax.
În urmă cu o zi de sentinţa finală din acest dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată într-un al treilea dosar pe Mihail Vlasov, la data faptelor președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR, în prezent deținut în altă cauză.
Alături de Mihail Vlasov, pentru fapte similare, au mai fost deferiți justiției fiica sa — Ingrid Vlasov, soțul acesteia — Marian Nedelcu, la data faptelor administrator al unei societăți, Rodica Luiza Grigorescu, la data faptelor secretar general CCIR, Mariana Rodica Suciu, la data faptelor director general la SC Romexpo SA, și Nicolai Zdrobici.
În această cauză, luna trecută, Cornelia Liliana Ștefănescu, șefă a Cancelariei CCIR, a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.
DNA susține că, în perioada 2008 — 2014, Mihail Vlasov, abuzând de funcția deținută și de influența dobândită în această calitate, a întreprins demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta.
Potrivit procurorilor, au fost adus grave prejudicii atât Camerei de Comerț, cât și SC Romexpo SA la care CCIR este acționar majoritar.
“După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții. Concret, el și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ștefănescu, Grigorescu și Suciu, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități”, spun anchetatorii.
DNA menționează că, prin contractele semnate, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistență juridică cu Cabinetul Individual “Avocat Mihail M. Vlasov”, au fost direcționate sume de bani sau au fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul CCIR și Romexpo la prețuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov și a unor membri de familie.
“Mihail Vlasov și-a însușit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din ‘Fondul la dispoziția biroului de conducere/Fond la dispoziția președintelui’, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziții de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăți efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie”, se arată în comunicat.
Conform DNA, Mihail Vlasov și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor Camerei de Comerț și societății Romexpo de peste 54,3 milioane lei, respectiv de aproximativ 6,1 milioane lei.

Vezi si

Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

Începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online, prin accesarea aplicaţiei ghiseul.ro …