Thursday , April 18 2024

Fostul premier Adrian Nastase si sotia lui, Dana, isi afla luni sentinta definitiva in dosarul Zambaccian

nastase

Sentinţa definitivă în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase este acuzat de fapte de corupţie, ar putea fi dată luni de judecătorii ICCJ, potrivit Mediafax, citat de Romania TV. În primă instanţă, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Adrian Năstase este acuzat în acest caz că că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
La ultimul termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase.
De cealaltă parte, apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocaţi, a arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe şi documente fără relevanţă juridică, mărturii contradictorii şi acuzaţii ce nu există în materialitatea lor. Avocaţii au cerut judecătorilor să îi achite pe soţii Năstase sau, în cel mai rău caz pentru aceştia, să menţină decizia primei instanţe şi să respingă recursul făcut de DNA.
Adrian Năstase a declarat, la finalul judecării dosarului, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.
Ultimul termen al procesului a fost marcat de un incident, secretarul adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, fiind dat afară din sala de judecată de către preşedintele completului, Ionuţ Matei. Magistratul l-a văzut pe Ştefănescu zâmbind către interlocutorul din dreapta sa, l-a identificat prin cuvintele “Domnul chel să se ridice în picioare” şi i-a atras atenţia că în sala de judecată nu se râde şi nu se discută. Secretarul general adjunct al PSD a încercat să explice că nu a deranjat procesul, însă Matei a refuzat să asculte argumentele lui şi i-a poftit afară din sală atât pe Ştefănescu, cât şi pe cel din dreapta acestuia. “Haideţi mai repede, vă rog. Sau este nevoie de intervenţia jandarmului?”, l-a interpelat judecătorul pe Ştefănescu, văzând că acesta întârzia să iasă din sală. În cele din urmă, cei doi mustraţi de instanţă au părăsit sala, iar şedinţa de judecată a continuat.
La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …