Saturday , December 2 2023

Fostul ministru Gabriel Sandu, denunț in dosarul Microsoft: Am dus 5 milioane de euro la PDL pentru campania lui Băsescu

PDL

Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, dezvăluie schema de finanţare a PDL. În declaraţia dată DNA, Sandu susţine că s-a angajat să finanţeze partidul cu 5 milioane de euro, în schimbul păstrării funcţiilor pe care le deţinea. Pentru a obţine aceşti bani, Sandu ar fi apelat la omul de afaceri Dorin Cocoş şi la primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.
“Recunosc și admit, de asemenea că am acceptat să finanțez partidul și acțiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic și a-mi menține funcția de ministru, dar și poziția în conducerea centrală PDL. Nu cunosc dacă acest fapt reprezintă o infracțiune, dar pot confirma adevărul că toți politicienii care au acces la funcții publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat.
Odată cu primirea acestor funcții, politicienii devin părți active ale mecanismelor de recuperare ale sumelor. Mai precis, în momentul în care primește o funcție publică, politicianul învestit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el și de partid sau de alții în campania electorală. Unii dintre aceștia își administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniștri organizează licitația, negociază comisioanele și stabilesc modalitatea de virare a acestora. Pentru alții, cum e și cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii”, a declarat fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu în fața procurorilor care anchetează dosarul Microsoft.
“Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acești bani din fonduri personale, legale, și le-am recuperat parțial, în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan. Practic, eu trebuia să particip la campania prezidențială din 2009, cu suma de patru milioane de euro. Știind că nu dispun această sumă, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licențiere Microfost mi-au propus să închei contractul în condițiile impuse de ei cu firma susținută de Gheorghe Florică și în contrapartidă ei să plătească la partid două milioane de euro și să contribuie la campania prezidențială cu alte două milioane de euro. Întrucât, eu am insistat în realizarea unei proceduri de achiziție – licitație internațională și am impus obligativitatea prestării a 50.000 de ore de consultanță, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan mi-au spus că nu înțeleg să mai contribuie nici la partid, nici la campania prezidențială, recomandându-mi să mă înțeleg cu Claudiu Florică.
În aceste condiții și având în vedere că efectuasem deja cheltuieli semnificative pentru campania electorală, din banii proprii, am decis să accept de la Claudiu Florică suma propusă, respectiv 2.7 milioane de euro. Chiar și în aceste condiții din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez în acest moment la suma de 5 milioane de euro, am recuperat doar 2.7 milioane de euro.
Din suma de 2.7 milioane de euro au fost efectuate plăți către furnizorii/prestatorii de servicii indicați de mine. Precizez că o parte din plăți au fost efectuate și cash de către mine”, se mai arată în mărturie.
 

Vezi si

Iohannis: 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că în România mai sunt multe lucruri de făcut, …