Saturday , November 26 2022

UPDATE: Fostul ministru de Interne Gabriel Berca, retinut pentru trafic de influenţă

gabriel berca


UPDATE: Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Internelor, în prezent membru UNPR, a fost reţinut joi, de DNA Bacău. Berca este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 185.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării.
Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Bacău, după ce, în cursul dimineţii, s-a prezentat pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat și fostul deputat Mihai Banu.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus “punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 iulie 2015 ora 12.50 și până la data de 24 iulie 2015, ora 12.50, a inculpatului Gabriel Berca, senator în Parlamentul României, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă.”
În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, “inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.”
Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale, susţine procurorii.
Gabriel Berca urmează să fie prezentat, la data de 24 iulie 2015, Curţii de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Stirea initiala: Gabriel Berca, fost ministru de Interne, este în vizorul DNA, pentru trafic de influenţă, anunţă Realitatea TV.
Acesta a fost chemat la sediul DNA Bacău, pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.
Gabriel Berca este cercetat de DNA pentru că, în 2012, printr-un intermediar, ar fi cerut, în tranșe, peste 180.000 euro ca să își folosească influența pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării de fonduri unei primării, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Sursele citate au arătat că Berca, prin intermediul lui Mihai Banu (în acea perioadă deputat), a pretins și primit, atât pentru sine, cât și pentru partidul din care făcea parte, în mai multe tranșe, peste 180.000 euro.
Potrivit surselor, el ar fi cerut bani pentru ca în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a Partidului Democrat Liberal să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani Primăriei Ardeoani necesare achitării lucrărilor de construcție în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate în beneficiul comunei de către o firmă.
 

Vezi si

Percheziții la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Un băiat de 17 ani doar în lenjerie intimă, găsit în camera arhimandritului

Serviciile speciale ucrainene (SBU) au efectuat o percheziție în eparhia Cernăuți-Bucovina.  Potrivit surselor LB.ua, percheziția …