Thursday , June 30 2022

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a fost retinut in Germania

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a fost retinut de autoritatile din Germania, duminica, dupa ce Spania a emis un mandat international de arestare pe numele acestuia.
puigdemont

Avocatul acestuia, Jaume Alonso Cuevilla, este cel care a anuntat ca Puigdemont a fost retinut in Germania, informeaza Sky News.
Curtea Suprema de la Madrid a emis, vineri, mandate internationale de arestare pentru sase politicieni catalani care au fugit in strainatate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon.
Aflat initial in Finlanda, Puigdemont a reusit sa evite aplicarea mandatului si a parasit tara. Acesta se indrepta spre Belgia.
Curtea Suprema de la Madrid a emis, vineri, mandate internationale de arestare pentru sase politicieni catalani care au fugit in strainatate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemont, care se afla acum intr-o vizita in Finlanda.
Daca se va intoarce in Spania, Carles Puigdemont ar putea infrunta pana la 25 de ani de inchisoare pentru acte de rebeliune.
Intr-un interviu acordat postului de radio Catalunya Radio, avocatul lui Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat ca fostul lider catalan se va prezenta in fata autoritatilor.
La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici, in baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis sa aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constitutie – si demiterea tuturor liderilor regionali, considerand ca declararea independentei a a fost ilegala.
In total, Curtea Suprema de la Madrid a decis judecarea a 25 de politicieni separaristi pentru rebeliune, delapidare si incalcarea dispozitiilor statului. Cinci lideri catalani au fost arestati vineri, printre care se numara si Jordi Turull, candidatul pentru functia de premier.

Vezi si

48 de percheziții în țară într-un dosar de delapidare a 22 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate …