Wednesday , February 28 2024

Fostul eurodeputat Adrian Severin, la DNA. S-a extins urmărirea penală

adrian severin

Fostul europarlamentar Adrian Severin a ajuns vineri la sediul DNA, unde i s-a adus la cunoştinţă că s-a extins urmărirea penală în cazul său cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălare de bani, în formă continuată. În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal şi Anne Rose JUGĂNARU şi Leontin Florin Abraham, asistenți europarlamentari, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în formă continuată. La plecarea de la DNA, Adrian Severin a spus că va contesta măsura.
Procurorii arată, în ordonanța de extindere a urmăririi penale, că în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian, europarlamentar la acea dată, a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.
“În perioada respectivă, singurele activități înregistrate de societățile în cauză au fost cele în relația cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte. Ulterior, societățile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerțului”, se arată într-un comunicat DNA, citat de Romania TV.
În aceeași perioadă, Adrian Severin “cu intenție și în conivență cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, a acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului”, au mai spus procurorii.
Concret, din actele de urmărire penală procurorii susţin că “plățile efectuate în contextul de mai sus nu au la bază operațiuni reale”.
“Pentru a da o aparență de legalitate transferurilor efectuate, suspecții au convenit disimularea acestora sub forma plății unor servicii de pregătire profesională a angajaților, deși aceeași angajați ai societăților în cauză au fost angajați și la fundația respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăților este similar.
Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundație cu societățile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate și cu alți potențiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.
În plus, o parte din plățile facturate de fundația respectivă către societățile comerciale „beneficiare” era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariați, aceștia fiind angajații unei alte societăți din grup, la momentul respectiv”, se mai arată în comunicatul DNA.
Adrian Severin a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse de către procurori.
“De data aceasta nu sunt autor, slavă Domnului, sunt complice. Acuzațiile sunt de complicitate la spălare de bani. Nu am dat nicio declarație astăzi. Mai întâi am cerut să văd de unde vina suma asta de bani. Nu eu încheiam contracte (când era europarlamentar n.red) ci asistenții mei. Mi s-a pus sechestru pe conturi”, a declarat Severin.
Joi, procurorii din cadrul DNA au anunţat extinderea urmării penale şi faţă de JUGĂNARU ANNE-ROSE-MARIE și ABRAHAM FLORIN – LEONTIN, asistenți europarlamentari, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în formă continuată.
Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.
Adrian Severin a spus, despre înregistrările din PE, că el dat consultaţii, nu a făcut lobby.
 
 

Vezi si

Valabilitatea permiselor auto va crește de la 10 la 15 ani

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din …