Monday , December 4 2023

Fost europarlamentar, pus sub control judiciar de DNA Suceava pentru fapte de corupție la DSVSA Botoșani

Procurorii DNA Suceava îl acuză pe fostul europarlamentar Mihai Țurcanu, în prezent director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. Mihai Țurcanu, fratele fostului președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, este acuzat că ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar în valoare de 2.974.405 lei, ar fi concediat două funcționare care au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta și ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 către o firmă care trebuia să livreze DSVSA piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat.

Procurorii Serviciul Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus, sâmbătă, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Mihai Țurcanu, care este suspectat de săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada octombrie-decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, se arată într-un comunicat al DNA.

Totodată, în cursul lunii decembrie 2020, Țurcanu, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat. Pentru a justifica plata, directorul fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mihai Țurcanu trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele.

DNA precizează că în cauză se desfășoară cercetări și față de alte persoane.

Mihai Țurcanu a deținut mandatul de europarlamentar în perioada 2015-2019. El este fratele fostului președinte al Consiliului Județean Botoșani, judecat în prezent într-un dosar de corupție.

Vezi si

Contre în fața românilor din SUA între Ciolacu și ambasadorul României: „Domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la întâlnirile politice din următoarele zile”

Marcel Ciolacu, care se află până miercuri în vizită oficială la Washington și New York, …