Wednesday , November 30 2022

Focoasele militare au fost găsite intacte la Chitila cu ajutorul SRI

Patru lăzi în care erau focoase militare destinate unor rachete de război au dispărut dintr-un tren păzit de jandarmi care a plecat sâmbătă din Braşov cu destinaţia Bulgaria. Ele au fost găsite la Chitila. Toate cele patru lăzi au fost găsite intacte, în operaţiune fiind implicat SRI.
Toate cele 80 de focoase furate sâmbătă dintr-un tren care trebuia să ajungă în Bulgaria, au fost găsite, luni, de către autorităţile române, au informat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale. Trei lăzi intacte cu focoase şi alta desfăcută cu obictele cu specific militar ce fuseseră furate dintr-un tren, au fost găsite într-un depozit părăsit din Chitila.
Toate cele patru lăzi au fost găsite intacte, a anunţat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al MAI.
Potrivit surselor citate, autorităţile au descoperit trei lăzi cu focoase, din cele patru furate sâmbătă dintr-un tren, care trebuia să ajungă în Bulgaria. O a patra ladă desfăcută şi cu focoase împrăştiate a fost găsită în acelaşi loc, autorităţile judiciare făcând constatarea la faţa locului, pentru a stabili dacă toate obictele au fost recuperate.
Procurorii Parchetului Militar Bucureşti au audiat peste 50 de persoane în cazul privind dispariţia focoaselor dintr-un tren ce urma să ajungă în Bulgaria şi au declanşat urmărirea penală, urmând a pune sub acuzare unele persoane în acest dosar.
“În continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind dispariţia celor patr lăzi cu dispozitive militare (focoase), procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus, la data de 17 iulie 2011, începerea urmăririi penale «in rem», sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat în dauna avutului privat şi rupere de sigilii”, informează, luni, Ministerul Public.
Totodată, au fost constituite echipe formate din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor abilitate care efectuează cercetări în cauză.
În acest sens, până în prezent, s-a procedat la ridicarea de documente referitoare la încărcătura ce a format obiectul transportului, au fost identificate, prelevate şi ridicate urme ce se valorifică din punct de vedere criminalistic, s-au efectuat audieri (peste cincizeci de persoane), precizează sursa citată.
În perioada, următoare procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, împreună cu echipele operative, vor continua administrarea de probe.
Patru lăzi în care se aflau în total 80 de focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Tohan Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată în Gara Giurgiu.
Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …