FMI anunta masuri speciale impotriva coruptiei in cele 189 de state membre

reportersite
22/04/18 ora:8:28pm

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat duminica adoptarea unui nou cadru de reglementari in vederea unei evaluari “mai sistematice” a coruptiei in cele 189 de state membre, fenomen care, subliniaza fondul, submineaza cresterea, investitiile si incasarile fiscale, relateaza AFP.

lagardeNoul cadru a fost aprobat de comitetul director al FMI la 6 aprilie si ii autorizeaza pe inspectorii institutiei sa “evalueze in mod regulat” caracterul si gravitatea coruptiei, arata FMI.

Noua abordare va fi lansata de la 1 iulie, a mentionat un responsabil al fondului.

“Stim ca fenomenul coruptiei ii afecteaza pe cei mai saraci, submineaza increderea in institutii”, a comentat directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, pe blogul sau.

“Se pune accentul pe guvernare in mod global si nu doar pe coruptie, deoarece slabiciunea guvernarilor deschide de regula portile coruptiei”, a notat directoarea FMI.

Fapt inedit insa, FMI intentioneaza sa ia in vizor si actorii privati, in speta companii care adopta practici de coruptie sau de spalare de bani.

Doar mita data anual in lume se ridica la 1500-2000 de miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport al FMI din mai 2016.