Tuesday , February 27 2024

Fiul secret al lui Constantin Brâncuşi

77 de ani a reuşit să stea departe de ochii lumii, ascunzandu-şi povestea. 77 de ani, John Moore, singurul urmaş pe care l-a avut marele Constantin Brancuşi, şi-a văzut de viaţa lui normală, moştenindu-şi tatăl nu în geniul pentru artă, ci în pasiunea pentru fotografie. Nerecunoscut vreodată de titanul născut la Hobiţa (judeţul Gorj), John Moore trăieşte astăzi în Franţa, lângă Paris, cu amintirea, încă vie, a perioadei petrecute ca fotograf la celebrul cabaret Crazy Horse.
După investigaţii care au durat mai multe luni, libertatea.ro vă dezvăluie astăzi secretul teribil al lui Constantin Brâncuşi (1876-1957): unicul copil pe care l-a avut Brâncuşi în existenţa sa de 81 de ani.
Rodul unei relaţii amoroase a lui Brâncuşi cu Vera Moore, fosta sa secretară şi o pianistă foarte apreciată acum 80 de ani, John Moore n-a fost însă niciodată recunoscut de marele artist. Originară din Noua Zeelandă, Vera Moore l-a întâlnit pe Brâncuşi în 1930, pe când ea avea 34 de ani si i-a dăruit sculptorului un copil, pe 15 septembrie 1934, când ea avea 38 de ani, iar el împlinise 58.
Despre existenţa unui fiu al lui Brâncuşi s-a scris pentru prima oară în 1978, în ziarul Le Monde, într-un material referitor la Vera Moore: “Astăzi, ea refuză să vorbească despre sine însăşi. A avut o relaţie de 15 ani cu Brâncuşi. Au avut un băiat. Ea nu vorbeşte despre acest lucru”, relata Le Monde.
Pe site-ul celebrei case de licitaţii Christie’s, care vinde multe din operele lui Brâncuşi, la prezentarea sculpturii “Prometeu”, realizată în opt versiuni, se face din nou o referire certă la existenţa lui John Moore. “Prietenă apropiată a lui Brâncuşi, Vera Moore a achiziţionat un Prometeu sculptat în ciment negru. În 1934 ea i-a născut lui Brâncuşi unicul fiu”. Casa de licitaţii mai notează că Verei îi plăcea să ţină lucrarea pe pian:

Vezi si

Numele vehiculate de PSD și PNL pentru europarlamentare. Cine ar putea fi candidata ”independentă” din fruntea listei comune (surse)

Numele vehiculate în prezent de liderii PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare care au loc …