Financial Times: Franța își schimbă poziția și o susține pe Kovesi la șefia Parchetului UE

16 iulie 2019, 20:33

Franța a căzut de acord pentru a o susține pe Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror șef european, în ciuda faptului că are un candidat propriu, relatează marți seară Financial Times.

Cotidianul Financial Times relatează, citând surse franceze și românești, că decizia Franței de a o susține pe Laura Codruța Kovesi vine după ce Emmanuel Macron a ieșit triumfător după negocierile de luna trecută privind pozițiile de conducere din Uniunea Europeană, inclusiv pentru conducerea Băncii Central Europene

Postul va fi ocupat de Christine Lagarde, din Franța.

Un oficial francez de rang înalt a declarat sub protecția anonimatului că schimbarea de atitudine în privința Parchetului UE a venit din nevoia de balans geografic pentru pozițiile superioare ale UE, deoarece Estul Europei nu a primit niciuna.

De asemenea, schimbarea de poziție a Parisului în privința funcției de procuror șef european vine și ca un angajament al sprijinirii statului de drept și al eforturilor făcute de Laura Codruța Kovesi în acest sens, în România.

Sprijinul Franței pentru fosta șefă a DNA „va permite o înființare rapidă a biroului procurorului șef european, funcție pe care a sprijinit-o în mod activ”, a adăugat oficialul francez.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat pentru Financial Times că anunțul susținerii din partea Franței va veni în mod formal în următoarele zile.

„Guvernul francez va informa Consiliul în viitorul apropiat că a decis să o sprijine pe Laura Codruța Kovesi și sper că acest lucru va permite mai ușor luarea unei decizii”, a adăugat Dacian Cioloș.

digi24.ro

reportersite