Saturday , December 10 2022

Filmul românesc 'Poziţia Copilului' a câştigat 'Ursul de Aur' (VEZI TRAILER)

‘Poziţia Copilului’, un film românesc despre drama noilor îmbogăţiţi, regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat sâmbătă seară ‘Ursul de Aur’ pentru cel mai bun film la Berlinală, anunţ primit cu ropote de aplauze de cei prezenţi în sală la ceremonia de premiere.

“Mulţumesc Berlinalei pentru că m-a invitat să prezint acest film aici”, a spus Călin Peter Netzer după ce şi-a primit premiul, alături de producătoarea de film Ada Solomon. Netzer a mulţumit echipei sale, producătoarei şi actorilor.
“Sunt mult mai obişnuită să fiu o luptătoare decât o câştigătoare”, a spus la rândul ei Ada Solomon, în aplauzele publicului. Ea a mulţumit celor care au susţinut filmul, dar şi celor care nu au făcut-o, pentru că a făcut echipa filmului mai puternică şi mai hotărâtă.
“Vreau să mulţumesc în primul rând fantasticei Luminiţa Gheorghiu, actriţa principală, este în special premiul ei”, a adăugat producătoarea.
Un film foarte bine primit atât de specialişti, cât şi de public, drama românească ‘Poziţia Copilului’ (Child’s pose) primise vineri seara premiul Federaţiei Internaţionale a Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Berlin. O femeie, provenită din noua elită, face totul pentru a-şi salva fiul după ce acesta a accidentat mortal cu maşina un adolescent. Actriţa Luminiţa Gheorghiu nu a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă, distincţia revenindu-i actriţei chiliene Paulina Garcia, pentru rolul principal din Gloria.

Bazându-se pe relaţia mamă-copil, Netzer face, fără concesii, portretul unei societăţi care se confruntă cu corupţia, minciuna şi discriminarea.
În ”Poziţia copilului”, Cornelia (Luminiţa Gheorghiu) este o mamă sexagenară ultraposesivă din înalta societate care îl sufocă pe fiul său Barbu (Bogdan Dumitrache), aflat completamente sub stăpânirea sa. Barbu omoară un adolescent dintr-o familie modestă din cauza vitezei excesive. Mama sa va face totul pentru a-l scăpa de închisoare, folosindu-se de relaţiile ei, dar şi de bani, oferindu-le mită celor care îl pot ajuta – mai ales poliţişti şi un avocat.
Filmul ‘minimalist’ a fost turnat în cea mai mare parte în apartamente private, iar camera îi urmăreşte aproape tot timpul pe Cornelia şi fiul său, ceea ce întăreşte şi mai mult sentimentul de tensiune şi sufocare.
Protagonista filmului român se numără şi printre favoritele la premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, alături de chiliana Paulina García din ‘Gloria’, şi de franţuzoaica Juliette Binoche din ‘Camille Claudel 1915’.

Vezi si

Premierul Ciucă: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivel de însărcinat cu afaceri, după rechemarea ambasadorului de la Viena

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că relațiile bilaterale dintre România și Austria au fost …