Saturday , February 4 2023

Fermă de „boți” folosiți în campanii politice pro-ruse și anti-vaccinare, descoperită la Cernăuți

Serviciul de securitate al ucrainei (SBU) a descoperit, la Cernăuți, împreună cu Direcția de Consiliere în Criminalitate Cibernetică a Poliției Naționale a Ucrainei, o rețea de dealeri care au „crescut” așa numiți boți și care au fost utilizați de agenții de internet pro-ruși. Potrivit anchetatorilor, aflați sub îndrumarea procedurală a Parchetului Raional Cernăuți, grupul de cyber – bussines cuprindea aproximativ 15 persoane iar activitatea s-a desfășurat într-un birou special închiriat din Cernăuți.

Potrivit celor de la SBU – după cum au fost citați în media ucraineană – o puternică „fermă de boți” realizată de dealerii care s-au specializat în „creșterea” conturilor de bot pe rețelele de socializare și pe care le vindeau pe piața neagră a fost utilizată pentru a discredita statul ucrainean și Forțele Armate ale Ucrainei, pentru a justifica agresiunea armată a Federației Ruse și pentru a incita sentimente „anti-vaccinare”. Conform informațiilor disponibile, au fost creați și apoi „promovați” peste 20 de mii de boți iar majoritatea profilurilor au fost cumpărate de agitatori pro-ruși, care au preferat conturile cu o istorie lungă și foloseau date de identitate false ale cetățenilor ucraineni la verificări pe rețelele de socializare.

În timpul perchezițiilor la „ferma de boți”, oamenii legii au găsit și au ridicat: echipamente informatice cu dovezi de activitate ilegală; software special; aproape 6.400 de pachete de start de operatori de telefonie mobilă ucraineni și străini, inclusiv ruși; peste 4.000 de carduri de plată ale băncilor ucrainene. Cercetările sunt în desfășurare pentru identificarea și urmărirea penală a tuturor celor implicați în rețea. (D.P.)

 

 

Vezi si

UPDATE: Trei români morți și mai mulți răniți după ce un autocar s-a răsturnat pe o autostradă din Slovenia. Autocarul, înmatriculat în România, se îndrepta spre Italia

Trei români au murit în urma unui accident de autocar produs vineri în Slovenia, iar …