Fenechiu anunţă concedieri masive la companiile de la Ministerul Transporturilor

reportersite
10 ianuarie 2013, 15:10

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, spune că până la 50% din angajaţii companiilor vor fi daţi afară. Totodată, 10% din angajaţii Ministerului Transporturilor vor fi concediaţi, informează România TV.

„Ministerul are o structură mult prea stufoasă. Vom diminua cu aproximatv 10% posturile de conducere şi de execuţie”, a declarat Relu Fenechiu, într-un interviu acordar România TV.

La companii, restructurările se vor face la sânge. „Vor fi companii unde veţi vedea reduceri de aproape 50%”, a spus ministrul. Fenechiu a precizat că va fi implementat management privat la companiile din subordinea ministerelor. „Managerii privaţi au ca prim obiectiv restructurarea companiilor”, a declarat şeful de la Transporturi.

Sub autoritatea Ministerului Transporturilor se află companii care s-au remarcat prin pierderile uriaşe pe care le produc. Găurile negre ale bugetului sunt CFR SA, Tarom şi CFR Marfă care au avut în ultimul an pierderi de peste 250 de milioane de euro. În ciuda pierderilor, CFR Marfă va rămâne companie controlată de stat, însă Tarom va fi privatizată.

Compania aeriană a ajuns să nu mai fie rentabilă după ce a pierdut multe rute pe care operatorii privaţi fac acum profit. „Acest lucru mă duce cu gândul la aranjamente făcute în timp în detrimentul statului român. Nu vreau să dau nici nume, nici trasee”, a comentat Relu Fenechiu.

Şi CFR Călători va fi scoasă la vânzare. În caz de reuşită am putea avea şi noi trenuri cum acum vedem doar la televizor. „Mă interesează eficientizarea acestei companii, găsirea unui investitor puternic care să preia această companie care să aducă material rulant performant”, a precizat ministrul Transporturilor.

Ministrul nu a anunţat deocamdată când anume se vor face privatizările.