Friday , April 19 2024

Femeie diagnosticata cu o boala rara, declanşata din cauza suprasolicitarii fizice si psihice

O femeie în vârst\ de 36 de ani, internat\ la Spitalul Clinic Jude]ean de Urgen]\ (SCJU) Constan]a cu mâinile şi picioarele paralizate, a fost diagnosticat\ cu poliradiculonevrit\, o boal\ rar\ declanşat\ în condi]ii de stres, de suprasolicitare fizic\ sau psihic\.
{efa Sec]iei Neurologie a SCJU, dr. Anca Hâncu, a precizat, miercuri, într-o conferin]\ de pres\, c\ pacienta este din comuna Oltina şi a ajuns la spital cu deficit motor la membrele superioare şi inferioare, cu tetraparez\, boala evoluând într-un ritm alert.
În prezent, pacienta este stabilizat\ medical, administrându-i-se imunoglobuline, tratament în valoare de aproximativ 14.000 de lei.
“Recuperarea medical\ este de lung\ durat\, de un an. Mâine (n.r. joi), pacienta va merge la Bucureşti pentru o ultim\ analiz\ de testare a activit\]ii musculare, pe care noi nu o putem face aici. (…) Evolu]ia bolii trebuia oprit\ cu orice pre], pentru c\ exista riscul s\ prind\ centrii respiratori şi s\ fac\ stop respirator sau s\ r\mân\ intubat\”, a explicat Hâncu.
Potrivit acesteia, boala este una inflamatorie, care “prinde toate r\d\cinile spinale” şi poate ap\rea la orice vârst\, în condi]ii “de stres, de suprasolicitare fizic\ sau psihic\”, scâzând imunitatea organismului.
“Femeia a muncit mult, a f\cut cur\]enie general\ mai multe s\pt\mâni. Şi acest efort fizic sus]inut, plus stresul, plus copilul de 7 ani, şi probabil c\ sunt şi alte probleme, au dus la sc\derea imunit\]ii. (…) A avut un proces inflamator nespecific în aceast\ perioad\, care a precedat apari]ia semnelor clinice neurologice”, a declarat medicul, men]ionând c\ a mai avut un astfel de pacient, anul trecut, o persoan\ în vârst\ de circa 40 de ani, care venise de la munc\ din Spania.
Conform specialiştilor, poliradiculonevrita este o afec]iune neuromuscular\ a c\rei inciden]\ este de unu – dou\ cazuri la 100.000 de persoane.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …