Tuesday , January 31 2023

Fanatici religioși ucraineni insultă și îmbrâncesc un preot din nordul Bucovinei adresându-i-se cu apelativul “românule”

După Sfânta Liturghie de duminică, enoriașii locali au fost așteptați de susținătorii Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale, aceștia spunând despre cei dintâi că ar fi „mercenari ai Moscovei”, iar preotului Ioan i s-a cerut „să plece înapoi în România”. Preotul se pare că este însă etnic ucrainean

Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) a fost agresat de susținătorii noii structuri ecleziastice din Ucraina, cerându-i-se să „plece înapoi în România”. Incidentul a fost semnalat în ediția electronică a publicației cernăuțene de limbă română “Li­bertatea cuvântului”, care, la rândul ei, citează un anunț făcut pe Facebook de Serviciul de presă al Eparhiei de Cernăuți și Bucovina și potrivit căruia, totuși, respectivul preot este etnic ucrainean.

Totul s-a petrecut în parohia Adormirea Maicii Domnului din localitatea Tovtrî, raionul Zastavna, unde au avut loc niște confruntări după Sfânta Liturghie de duminică. Enoriașii locali au fost așteptați de susținătorii Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale, aceștia spunând despre cei dintâi că ar fi „mercenari ai Moscovei”, iar preotului Ioan i s-a cerut „să plece înapoi în România”. Cei din tabăra opusă i-au cerut preotului Ioan să le predea cheile bisericii. Preotul a refuzat, iar confruntarea verbală a degenerat într-una fizică din care nu au lipsit vorbe de ocară sau îmbrânceli între oameni de toate vârstele.

De altfel, într-o filmare care a fost transmisă la buletinele de știri de la televiziunile locale și postată, de asemenea, pe site-ul celor de la „Li­bertatea cuvântului” se poate observa destul de clar cum preotul Ioan a fost apelat „românule”, în limba ucraineană, desigur. Sursa citată insistă asupra faptului că respectivul preot este etnic ucrainean. Din câte se pare, nu ar fi motive de îndoială având în vedere că raionul Zastavna din regiunea Cernăuți este unul dintre raioanele în care etnicii ucraineni sunt majoritari.

În aceeași filmare se poate vedea că la îmbrânceli au luat parte mai cu seamă oameni de peste 30-40 de ani, nu tineri sau adolescenți. Sursa citată mai adaugă și faptul că susținătorii părintelui Ioan ar fi răspuns cu cântări ortodoxe.

Reamintim că în adata de 24 februarie 2019 în localitatea Tovtrî a avut loc Adunarea Generală a enoriașilor, unde în urma unui vot s-a hotărât ca parohia locală să treacă sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale. (D.P.)

 

Vezi si

Unde mai erau luni drumuri blocate din cauza zăpezii

Traficul rutier este blocat, luni, pe un drum naţional din judeţul Galaţi şi pe alte …