Thursday , March 28 2024

Fabrica de zahăr din Buzău, amendată de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare. Consumatorii nu știu de unde vine materia primă și nici dacă e zahăr din sfeclă sau din trestie

Fabrica de zahăr din Buzău a fost amendată cu 50.000 de lei de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru practici comerciale înșelătoare.

Potrivit unui comunicat al ANPC, fabrica din Buzău produce și pune pe piață zahăr alb cristal sub două branduri cunoscute, ambalat în pungi de hârtie sau de polietilenă de 1 kg, pe ambalaje fiind inscripționată mențiunea „Origine din UE și din afara UE”, fără a fi declarat ingredientul primar din care este obținut zahărul – sfeclă de zahăr și/sau trestie de zahăr.

De asemenea, fabrica produce zahăr numai din zahăr brut obținut din trestie de zahăr, importat ca atare din țări din afara Uniunii Europene, spre exemplu Eswatini (Africa), Belize (America Centrală), Brazilia (America de Sud), pe care îl ambalează. În schimb, în unitate se ambalează și zahăr obținut din sfeclă de zahăr în fabrica din Roman a producătorului, arată ANPC.

„S-a prezentat specificația tehnică a zahărului alb cristal normal (sortimentul pus pe piață pentru consumatori), în care nu se menționează materiile prime din care este obținut. Din documentele de certificare a calității prezentate, a rezultat că parametrii fizico-chimici și microbiologici sunt aceiași pentru ambele produse. Ambele tipuri de zahăr se ambalează sub același brand, în același tip de ambalaj, cu aceeași etichetare, uneori un tip de zahăr, alteori celălalt tip, fiind inscripționat pe ambalaj lotul de fabricație, care cuprinde în codificare un cod al fabricii, un cod al ambalatorului, un cod al naturii ingredientului primar șB – pentru sfeclă de zahăr (sugar beet), R – pentru trestie de zahăr (raw cane)ț, precum și data ambalării. Cele două tipuri de zahăr nu se amestecă”, se precizează în comunicat.

Conform ANPC, deși informația corectă asupra naturii ingredientului primar ar putea fi determinată prin decodificarea lotului de fabricație, în realitate consumatorii nu au acces la aceasta, neexistând pe ambalaj vreo explicație a codului.

Inspectorii spun că informațiile privind originea geografică sunt înscrise într-o formă inexactă, „Origine din UE și din afara UE”, din declarații rezultând că este vorba de originea ingredientului primar.

„Nu se menționează locul de producție, România, produsul având declarat doar distribuitorul din Viena al grupului Agrana. În realitate, nici ingredientele primare și nici produsele puse pe piață și achiziționate de consumatori nu pot fi și din UE și din afara UE, ci doar din Uniunea Europeană (zahăr din sfeclă de zahăr) sau doar din afara Uniunii Europene (zahăr din trestie de zahăr). Conform Regulamentului (UE) nr. 775/2018, este obligatorie indicarea țării de origine sau locului de proveniență al ingredientului primar, atunci când acesta diferă de țara de origine sau locul de proveniență al produsului alimentar”, mai spune ANPC.

Conform acestora, indicarea ingredientelor din care este obținut un produs este obligatorie.

„În concluzie, faptele descrise mai sus constituie pactică comercială incorectă, respectiv practică comercială înșelătoare – acțiune înșelătoare, întrucât informațiile oferite și modul de prezentare induc sau este susceptibil că induc în eroare consumatorii asupra unora dintre principalele caracteristici prevăzute de lege: natura ingredientelor și produselor, țara de origine sau locul de proveniență și, ca urmare, consumatorii sunt determinați sau este susceptibil că sunt determinați să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o”, precizează ANPC.

Inspectorii au aplicat o amendă de 50.000 lei și au dispus măsura de încetare a practicii comerciale incorecte constatate. (Mediafax)

Vezi si

Horia Constantinescu a demisionat din funcţia de preşedinte ANPC pentru a candida la Primăria Constanţa

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit …