Monday , November 28 2022

Explozii puternice la Slaviansk, in ziua referendumului de independenta

explozie

Detonări numeroase şi foarte puternice s-au auzit duminică dimineaţa în apropiere de Slaviansk, un bastion al rebeliunii armate în estul Ucrainei, unde, începând de la ora locală 8.00 (8.00, ora României), se desfăşoară un referendum controversat asupra independenţei regiunii.
În urma unor tiruri susţinute, în mare parte din noaptea de sâmbătă spre duminică, confruntările au fost reluate duminică dimineaţa în satul Andriivka, pe “linia frontului”, la intrarea din sudul localităţii cu 110.000 de locuitori, încercuite de către forţele ucrainene, care au declanşat o vastă “operaţiune antiteroristă” pe 2 mai, a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a insurgenţilor proruşi de la Slaviansk.
“Există victime”, a adăugat ea, fără să fie în măsură să ofere alte precizări, pentru moment.
Ecourile tirurilor de armament greu continuau să se audă dinspre periferie, duminică dimineaţa.
O serie de detonări foarte puternice au fost auzite de către jurnalişti AFP către miezul nopţii, timp de aproximativ o oră. Rafale de arme automate au fost auzite, de asemenea, către centrul oraşului.
Sâmbătă seara au avut loc noi confruntări, ca de altfel aproape toată ziua, la Andriivka, potrivit unor locuitori.
Cele 56 de secţii de votare de la Slaviansk urmează să fie închise la ora locală 20.00 (20.00, ora României).
Referendumuri – considerate “ilegale” de către Kiev şi comunitatea internaţională – sunt organizate duminică de către rebeli proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei “republicilor populare” proclamate unilateral la Doneţk, regiunea în care se află Slaviansk, şi Lugansk.
Ele au loc în peste 12 oraşe din aceste două regiuni care alcătuiesc bazinul minier Donbas, la frontiera cu Rusia.
Aceste localităţi se află, în prezent, sub controlul rebelilor, care nu recunosc autorităţile interimare instalate la Kiev în urma înlăturării prorusului Viktor Ianukovici de la putere, la sfârşitul lui februarie.

Vezi si

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul baron social-democrat Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, a fost …