Sunday , December 4 2022

Explozie nucleară în Coreea de Nord

Coreea de Nord a efectuat probabil marţi cel de-al treilea său test nuclear, în contextul în care mai multe agenţii specializate în monitorizarea activităţii telurice din regiune au anunţat producerea unui seism ‘artificial’ în nord-estul ţării comuniste, relatează France Presse.
Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, ‘un seism artificial cu magnitudinea de 5,1 grade a fost detectat în Coreea de Nod’, în regiunea Kilju /nord-est/, unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru testele nucleare. Cutremurul a avut loc la ora locală 11:57, adică 02:57 GMT.
Centrul american de geofizică /USGS/ a înregistrat o activitate seismică, confirmată de centre de supraveghere a activităţii terestre din Japonia, China şi Coreea de Sud. Potrivit USGS, epicentrul s-a aflat la circa un kilometru adâncime. Centrul pentru seisme din China a anunţat că suspectează că mişcarea telurică a fost de fapt ‘o explozie’.
În Japonia, agenţia de meteorologie a subliniat că o mişcare terestră diferită de un seism natural a fost măsurată în Coreea de Nord. Dacă ipoteza unui nou test va fi confirmată, acesta va fi cel de-al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord după cele din 2006 şi 2009.
La momentul difuzării ştirii, Ministerul sud-coreean al Apărării şi biroul prezidenţial de la Seul încercau să verifice dacă a avut loc într-adevăr o detonare nucleară. Phenianul a avertizat la sfârşitul lui ianuarie că intenţionează să facă un nou test, explicând că acesta va fi un răspuns direct la adoptarea unei noi rezoluţii de către Consiliul de Securitate ce i-a impus sancţiuni extinse. AGERPRES

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …